Till innehåll på sidan

Arbetsgivares arbetsmiljöansvar

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1344 besvarad av Statsrådet Johan Danielsson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2021/22:1344 av Magnus Persson (SD)
Arbetsgivares arbetsmiljöansvar

Magnus Persson har frågat mig om jag är beredd att ta initiativ för att se över arbetsmiljölagen och anpassa den efter dagens arbetsmarknad och arbetsmiljörätt.

Alla som arbetar i Sverige ska ha en arbetsmiljö som gör det möjligt att kunna, orka och vilja arbeta ett helt arbetsliv. Ambitionerna för arbetsmiljöpolitiken behöver vara högre än att ingen ska skadas eller bli sjuk av jobbet. I regeringens arbetsmiljöstrategi som beslutades i februari 2021 höjer regeringen ambitionerna för arbetsmiljöpolitiken. Arbetslivet ska erbjuda var och en som arbetar trygghet, utveckling och möjlighet till god hälsa

När dagens arbetsmiljölag tillkom stod industrin för en större del av den svenska sysselsättningen. Fler hade manuella arbeten och tillsvidareanställningar, och en större del av arbetskraften var män. Därför utformades arbetsmiljölagen på ett sådant sätt att den ger ett bättre skydd mot olyckor än mot arbetssjukdomar och är mer inriktad mot arbetsmiljön i industrin än i välfärdssektorn. Det finns skäl att se över vissa delar av arbetsmiljölagen för att arbetsmiljöreglerna ska ge samma skydd för kvinnor och män och oavsett yrke, bransch eller sektor.

Som en del i att förverkliga arbetsmiljöstrategin har regeringen i juni 2021 beslutat om att tillsätta ny arbetsmiljöutredning som har uppdrag att se över tre viktiga delar i arbetsmiljöregelverket i syfte att skapa en bättre och mer hållbar arbetsmiljö för alla som jobbar på svensk arbetsmarknad. Det handlar om en översyn av rådighetsansvaret, att utreda om sanktionsavgifter bör kunna tas ut på fler områden samt att föreslå hur arbetsmiljölagen kan förtydligas så att företagshälsovården i högre utsträckning används i det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Stockholm den 30 mars 2022

Johan Danielsson

Skriftlig fråga 2021/22:1344 av Magnus Persson (SD) (Besvarad 2022-03-23)

Fråga 2021/22:1344 Arbetsgivares arbetsmiljöansvar

av Magnus Persson (SD)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Arbetsgivaren har det övergripande ansvaret för arbetsmiljön. Det slås bland annat fast i arbetsmiljölagen. Men ny forskning visar att vad som händer när man inte lever upp till kraven är inte lika solklart. Mycket av den lagstiftning och de förordningar som reglerar arbetsmiljöområdet är väldigt gamla. Exempelvis arbetsmiljölagen kom till på 1970-talet då arbetslivet såg helt annorlunda ut än i dag, vilket är en orsak till att det i dag kan uppfattas som att regelverket är otydligt och för generellt och gör det svårare för arbetsgivare att göra rätt.

Sällan pekas en enskild person ut vid domar gällande arbetsmiljöbrott; den så kallade företagsboten flyttar i stället det personliga ansvaret till företaget, vilket kan uppfattas negativt av de berörda. Frågan om hur de rättsliga kraven på arbetsgivare kan omvandlas till rättsligt ansvar behöver analyseras kontinuerligt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

Är statsrådet beredd att ta initiativ för att se över arbetsmiljölagen och anpassa den efter dagens arbetsmarknad och arbetsmiljörätt ?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.