Till innehåll på sidan

Antikristna attacker

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1871 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2020/02743/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1871 av Björn Söder (Sd) Antikristna attacker

Björn Söder har frågat kultur- och demokratiminister Amanda Lind vilka åtgärder regeringen vidtar för att förhindra attacker mot kristna i Sverige.

Frågan har överlämnats till mig.

Attacker mot kristna på grund av deras tro kan av domstol bedömas som ett hatbrott. Hatbrott med sådana motiv innebär i grunden ett angrepp inte bara på individens grundläggande rättigheter utan även på de grundläggande opinionsfriheterna. Regeringen ser mycket allvarligt på hatbrott och anser att det är en viktig uppgift för samhället att förebygga och klara upp dessa brott. Regeringen har också genomfört en rad straffskärpningar, till exempel när det gäller olaga hot och skadegörelse, som utgör majoriteten av brotten med kristofobiska motiv.

I Budgetpropositionen för 2020 förstärkte regeringen den nationella planen mot rasism och liknande former av fientlighet och hatbrott med 10 miljoner kronor per år fr.o.m. 2020. Förstärkningen ger utrymme för fortsatta och nya insatser inom ramen för planens fokusområden, däribland ett mer aktivt rättsväsende.

En av de myndigheter som har höjt ambitionsnivån avseende hatbrott är Polismyndigheten. Polismyndigheten har inrättat en nationell kontaktpunkt för dessa frågor liksom så kallade demokrati- och hatbrottsgrupper i Stockholm, Göteborg och Malmö. Även övriga polisregioner har avsatt resurser för ändamålet.

Regeringen vill att Polismyndigheten fortsatt ska utveckla och förbättra arbetet för att bekämpa hatbrotten. I regleringsbrevet för 2020 fick Polismyndigheten därför ett nytt uppdrag på området.

Regeringen har vidare avsatt medel för att organisationer inom det civila samhället ska ha möjlighet att ansöka om stöd i form av statsbidrag för säkerhetshöjande åtgärder. För 2020 har regeringen avsatt 22 miljoner kronor för detta ändamål.

Det viktigt med aktuell kunskap om hatbrott och hur utvecklingen för dessa brott ser ut. En av Brås uppgifter är därför att ta fram kunskap om hatbrott. Regeringen har dessutom gett Brå i uppdrag att genomföra fördjupade studier om hatbrott som ska öka kunskapen om hatbrottslighetens omfattning och karaktär

Jag avser att även fortsättningsvis följa utvecklingen noga.

Stockholm den 19 augusti 2020

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2019/20:1871 av Björn Söder (SD) (Besvarad 2020-07-29)

Fråga 2019/20:1871 Antikristna attacker

av Björn Söder (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

En rapport från Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians in Europe (OIDACE) visar att under åren 2008–2019 har antalet registrerade antikristna incidenter i Frankrike ökat med nästan 300 procent.

I en intervju med Catholic News Agency (CNA) säger Ellen Fantini, chef för OIDACE, att ökningen är i synnerhet dramatisk i just Frankrike där den ökat med 285 procent sedan 2008.

I sammanhanget nämner Fantini även Storbritannien, Spanien, Tyskland och Sverige som exempel på länder där antikristna brott ökat signifikant under senare år.

Utöver rent fysiska attacker och vandalism utsätts många kristna även för diskriminering på olika sätt. I vissa fall har kristna mördats på grund av sin tro.

När det handlar om hot och attacker gentemot kristna så nämns specifikt före detta muslimer som konverterat till kristendomen.

År 2019 attackerades rekordhöga 3 000 kristna platser runt om i Europa, exempelvis kyrkor, skolor, kyrkogårdar och monument. Samtidigt tros mörkertalet vara högt.

Kristna är i dag världens mest förföljda religiösa grupp.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern för att förhindra attacker mot kristna i Sverige?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.