Till innehåll på sidan

Anonyma vittnen

Svar på skriftlig fråga 2018/19:816 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2019//02345/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:816 av Johan Forssell (M)
Anonyma vittnen

Johan Forssell har frågat mig om jag kommer att utreda frågan om anonyma vittnen i samband med att frågan om kronvittnen utreds.

Regeringen avser att tillsätta en utredning som ska överväga och föreslå åtgärder för att stärka rättsprocessen och öka lagföringen, bland annat vid gängrelaterad kriminalitet. I utredningsuppdraget ingår att överväga flera åtgärder för att stärka skyddet och förbättra stödet för vittnen.

Kommittédirektiven bereds för närvarande och beslut kommer att fattas inom kort.

Johan Forssell påstår att det verkar finnas ett motstånd inom regeringen mot ett stärkt vittnesskydd. Jag vill därför understryka att den kommande utredningen är den senaste åtgärden av flera som vidtagits i syfte att stärka vittnesskyddet och öka lagföringen. En tidigare utredning har lämnat förslag om att det bör vara möjligt att i ökad utsträckning använda förhör som tagits upp före huvudförhandlingen som bevis i rättegångar, vilket skulle minska påfrestningen för bl.a. vittnen. Förslaget bereds för närvarande i regeringskansliet.

Nyligen trädde lagändringar i kraft som ska stärka ordningen och säkerheten i domstol för att bl.a. förbättra förutsättningarna för att vittnen ska våga lämna sina uppgifter. Dessutom har regler om ett nytt skyddsinstitut, skyddad folkbokföring, som syftar till att stärka skyddet för hotade och förföljda personer och som t.ex. kan användas för personer som vittnar i rättegångar och är i behov av skyddade personuppgifter, trätt i kraft under året.

Stockholm den 18 juli 2019

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2018/19:816 av Johan Forssell (M) (Besvarad 2019-06-25)

Fråga 2018/19:816 Anonyma vittnen

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 3 april beslutade riksdagen om ett tillkännagivande till regeringen om att utreda möjligheten till anonyma vittnen vid allvarlig brottslighet, exempelvis vid hot från gäng.

Lite drygt en vecka senare i en intervju med Sveriges Radio sa justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande: "Vi kommer ju ändå behöva utreda kronvittnesfrågan och vi kommer också att ha andra frågor i en sådan utredning. Då tänkte jag i samband med det också göra en översyn när det gäller anonyma vittnen för att till exempel se hur det fungerar i andra länder, och på det sättet tillmötesgå riksdagen."

Den 13 juni under en presskonferens i Linköping meddelade inrikesminister Mikael Damberg att regeringen ”inom bara några veckor” avsåg att tillsätta en utredning som tar upp vittnesmål och villkoren för dem som vittnar. Bland annat meddelades att kronvittnen skulle utredas. Vidare sa Damberg att ett förbättrat skydd och stöd till vittnen samt skärpta straff för övergrepp i rättssak skulle utredas. Däremot nämndes inget om att anonyma vittnen skulle inkluderas i utredningen.

Trots regeringens avisering om en kommande utredning verkar motståndet inom regeringen vara stort mot ett stärkt vittnesskydd. Båda regeringspartierna röstade nej till såväl kronvittnen som anonyma vittnen den 3 april.

Att kronvittnen utreds är positivt, och det är bra att regeringen, den korta tiden till trots, svängt i frågan och agerar på riksdagens uppmaning. Det vore däremot allvarligt och mycket bekymmersamt om regeringen avstod från att inkludera anonyma vittnen i direktiven till utredningen, något som regeringen både uttalat att den avser att göra och blivit uppmanad av riksdagen att göra.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern att hålla vad han sagt och av riksdagen uppmanats till gällande att utreda anonyma vittnen i samband med kronvittnesutredningen?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.