Till innehåll på sidan

Ändrade strandskyddsregler

Svar på skriftlig fråga 2018/19:853 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


M2019/

01468/Nm

Miljödepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:853 av Maria Malmer Stenergard (M)
Ändrade strandskyddsregler

Maria Malmer Stenergard har frågat Landsbygdsministern när regeringen återkommer med förslag på lagstiftning som säkerställer att riksdagens vilja om ett reformerat strandskydd tillgodoses. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Som en del av den överenskommelse som har slutits mellan regerings-partierna, Centerpartiet och Liberalerna beslutade regeringen den 4 juli 2019 om utredningsdirektiv för en utredning om översyn av strandskyddet. Enligt utredningsdirektiven ska utredningen föreslå författningsändringar och andra åtgärder som medför att strandskyddet görs om i grunden genom en ökad differentiering som tar hänsyn till att tillgången till sjöar och stränder varierar i landet, liksom befolkningstäthet och exploateringstryck. Det ska bli betyd-ligt enklare att bygga strandnära i landsbygdsområden. Förslagen ska också syfta till att dels förbättra förutsättningar för bostäder och näringsverk-samhet främst för småföretagare, besöksnäring och gröna näringar i om-råden med lågt exploateringstryck, dels bibehålla eller om behov finns förstärka strandskyddet för att värna obrutna strandlinjer, den allemans-rättsliga tillgängligheten och miljön i starkt exploaterade områden. Det
lokala inflytandet ska öka.


Utredningen ska lämna sin redovisning senast den 30 november 2020. Enligt överenskommelsen mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna ska en proposition läggas under hösten 2021.

Stockholm den 30 juli 2019


Isabella Lövin

Skriftlig fråga 2018/19:853 av Maria Malmer Stenergard (M) (Besvarad 2019-07-16)

Fråga 2018/19:853 Ändrade strandskyddsregler

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

En av Sveriges största tillgångar är närheten till vatten. För många kommuner utanför storstadsregionerna innebär närheten till hav och sjö en av de största tillgångarna för att skapa attraktiva bostäder samt gynna såväl näringsliv som rekreation.

De mycket strikta strandskyddsreglerna sätter emellertid gång på gång käppar i hjulet för utvecklingen. Ett exempel är Åhus Beach, ett av Sveriges största idrottsarrangemang med både beachhandboll och beachfotboll som lockar 100 000 besökare och 20 000 deltagare från Sverige, övriga Norden och Tyskland. Arrangemangen sträcker sig över 17 dagar och genererar en turistomsättning för kommunen på 150 miljoner kronor.

Närheten till havet är en stor del av upplevelsen. Deltagare och besökare uppskattar läget på evenemangsstranden, och är vana vid att kunna ta ett dopp i havet inne på området mellan matcherna. Men från och med i år måste ett staket skilja besökarna från havet för att allmänheten ska ha tillgång till strandremsan nedanför evenemangsområdet. Kommunen beslutade om strandsskyddsdispens under de få dagar då arrangemanget äger rum, men länsstyrelsen har sedan rivit upp beslutet.

Riksdagen har upprepade gånger tagit ställning för ett reformerat strandskydd i syfte att göra reglerna mer tillåtande för bland annat näringsverksamhet. Senast den 7 juni 2018 begärde en riksdagsmajoritet att regeringen skyndsamt ska återkomma till riksdagen med förslag om ett reformerat strandskydd. Näringsutskottets majoritet uttalade följande i betänkandet En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder: ”Ett reformerat strandskydd menar utskottet skulle förbättra förutsättningarna för boende, jordbruksnäringarnas utveckling, verksamheter i skärgården och annan näringsverksamhet. Utskottet hyser stor tilltro till att det är möjligt att utforma ett mer flexibelt, decentraliserat och ändamålsenligt strandskydd med ökade möjligheter att bygga i attraktiva lägen.”

Noteras kan att Socialdemokraterna röstade nej i omröstningen i riksdagen den 7 juni 2018, trots att den dåvarande socialdemokratiske landsbygdsministern Sven-Erik Bucht på landsbygdsriksdagen den 19 maj samma år meddelat att Socialdemokraterna ville luckra upp strandskyddet.

Trots riksdagens upprepade ställningstagande för ett reformerat strandskydd har regeringen inte återkommit med förslag. Regeringen brukar påstå sig vilja att hela Sverige ska kunna leva, men då måste också hela Sverige kunna få dra nytta av sina unika tillgångar. Byråkratiska regler ska inte få sätta stopp för möjligheterna för kommuner och verksamheter att utvecklas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

När kommer statsrådet och regeringen att återkomma med förslag på lagstiftning som säkerställer att riksdagens vilja om ett reformerat strandskydd tillgodoses?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.