Till innehåll på sidan

Ändrade regler för fiske av lax

Svar på skriftlig fråga 2023/24:818 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:818 Ändrade regler för fiske av lax

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:818 av Malin Larsson (S)

Ändrade regler för fiske av lax

Malin Larsson har frågat mig om ändrade regler för fiske av lax och när jag kommer vidta lämpliga åtgärder, samt om jag redan nu kan säga vilka dessa åtgärder är.

Överenskommelsen vid jordbruks-och fiskeministrarnas möte i oktober 2023 innebär bland annat att inget laxfiske får bedrivas i Bottenhavet under 2024. Som jag redan nämnt i två svar riksdagsfrågor från Malin Larsson den 14 februari och den 27 mars har regeringen verkat för att fisket efter lax i Bottenhavet under vissa förutsättningar ska vara möjligt även under 2024. Då skonsamma fiskeredskap som används av småskaliga kustfiskare möjliggör återutsättning av vildlax levande, anser jag att det inte är proportionerligt att stänga allt laxfiske i Bottenhavet under 2024.

Jag skickade därför ett brev till ansvarig EU-kommissionär där jag framförde ett önskemål om att EU-kommissionen skulle lägga fram ett ändringsförslag för att tillåta ett begränsat fiske i Bottenhavet efter kompensationsodlad lax som bedöms ha minimal påverkan på Ljunganlaxens återhämtning. EU-kommissionen svarade den 18 mars att kommissionen kommer avvakta den vetenskapliga rådgivning från ICES som kommer i maj, vilket innebär att de i nuläget inte kommer tillmötesgå Sveriges önskemål.

Det finns stora utmaningar med att fullt ut kunna hantera effekterna av ett förbud mot laxfiske. Det pågår därför fortfarande ett arbete för att identifiera åtgärder som skulle kunna vara lämpliga för att minska de negativa effekterna för det berörda kustfisket. Det är ett brett arbete som omfattar möjliga projekt och åtgärder som avser yrkesfiskets möjligheter till att bedriva fiske efter andra arter, men även deras delaktighet i forskningsprojekt, miljöprojekt eller metodutvecklingsprojekt som exempelvis syftar till att utveckla selektiva redskap eller förbättra kunskapen om fiskbestånds status och livsmiljöer

Stockholm den 2 maj 2024

 

 

 

Peter Kullgren

 

Skriftlig fråga 2023/24:818 av Malin Larsson (S) (Besvarad 2024-04-19)

Fråga 2023/24:818 Ändrade regler för fiske av lax

av Malin Larsson (S)

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Det finns en stor oro bland de kustfiskare som fiskar lax efter kusten i fiskeområde 30. Flera av dem har kontaktat mig efter att Havs- och vattenmyndigheten (HaV) den 17 april 2024 skickade ut en remiss som rör ändrade regler för fiske av lax och där förslaget från HaV följer Ices rekommendation om nollkvot på lax i område 30 för 2024.

Kustfiskare som fiskar lax får framför allt upp den odlade och utsatta laxen; endast cirka 10 procent av deras fångst är viltlevande lax. Detta vet man utifrån att fettfenan är bortklippt på de odlade laxarna och man kan skilja laxen åt. Laxfällor är det redskap som kustfiskarna använder vid laxfiske, och till dessa finns även möjlighet att använda vittjandepåse som gör att de kan släppa tillbaka de vilda laxarna.

Det är inte bara lax utan även den viktiga fångsten av sik och öring som våra kustfiskare får via laxfällorna. I område 31 fortsätter fiskarna att fiska annan fisk med laxfällor efter att laxkvoten är fylld. De använder då vittjandepåsar på sina laxfällor för att släppa tillbaka alla laxar och ta upp sik och övrig fisk som tillåts fiskas, så det fungerar väl i dag med de redskap som finns.

Finland har beslutat om att låta sina kustfiskare fiska lax och kopplat forskning till detta. Här i Sverige lever våra fiskare i ovisshet och kommer att förlora en stor del av sin inkomstsida om de inte får fortsätta fiska lax samtidigt som det är stor brist på strömming.

Kustfisket är av stor betydelse för våra lokala restauranger, turismen och surströmmingstillverkningen. Både det kustnära yrkesfisket och det alltmer populära fritidsfisket utgör viktiga motorer i vår landsbygdsutveckling. De värnar lokal mat och ett hållbart fiske som håller våra hav i balans, och det finns lösningar och redskap för att låta våra kustfiskare fortsätta fiska den odlade laxen.

Vid statsrådet Kullgrens svar på min fråga 2023/24:715 gällande fiske efter lax, som jag fick svar på så sent som den 27 mars 2024, skrev statsrådet att regeringen skulle se över lämpliga åtgärder för att minska de negativa effekterna för det berörda kustfisket. Tidigare har statsrådet också hänvisat till Ices kommande vetenskapliga rådgivning som kommer i maj. Men nu är alltså förslaget nollfiske, utan att invänta Ices besked, vilket skulle vara förödande för våra kustfiskare.

Med anledning av detta vill jag återigen fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

När kommer ministern att vidta lämpliga åtgärder, och kan ministern redan nu säga vilka dessa åtgärder är?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.