Till innehåll på sidan

Allvarlig fara för den allmänna ordningen eller inre säkerheten

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1181 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr N2017/02587/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1181 av Johan Hedin (C) Allvarlig fara för den allmänna ordningen eller inre säkerheten

Johan Hedin har frågat inrikesministern enligt vilka kriterier statsrådet och regeringen anser att Sverige befinner sig i en situation av allvarlig fara och vad som skulle behöva förändras för att vi inte längre skulle göra det. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen har bemyndigats enligt lagen (2015:1073) om särskilda åtgärder vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet att meddela föreskrifter om identitetskontroller vid transporter med buss, tåg eller passagerarfartyg till Sverige från annan stat, samt att meddela föreskrifter om sanktionsavgifter och tillsyn och kontroll av dessa åtgärder. Föreskrifterna får gälla i högst sex månader. Åtgärderna får vidtas under förutsättning att det har uppkommit en allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet.

Med stöd av bestämmelserna i lagen utfärdade regeringen förordningen (2015:1074)om vissa identitetskontroller vid allvarlig fara för

den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet som trädde i kraft den 4 januari 2016. Bestämmelserna har därefter förnyats med samma sakliga innehåll vid flera tillfällen. Nuvarande bestämmelser enligt förordningen (2017:16) gäller till den 4 maj 2017.

Inför varje beslut om förnyelse av bestämmelserna har regeringen gjort en bedömning av situationen i landet för att kunna ta ställning till om rekvisitet enligt lagen är uppfyllt. Den senaste bedömningen gjordes med hänsyn till övervägandena vid förlängningen av gränskontrollerna vid inre gräns, vad som framkommit genom regeringens uppdrag till berörda myndigheter om id-kontrollernas effekter samt Polismyndighetens och Migrationsverkets analyser.

Antalet asylsökande har minskat markant jämfört med situationen under hösten 2015, men trots detta kvarstod enligt bedömningen inför förlängningen i februari i år ett stort tryck på viktiga samhällsfunktioner i anslutning till mottagandet av asylsökande. En ny lägesbedömning kommer att genomföras inför regeringens ställningstagande till om en förlängning av id-kontrollerna från den 4 maj 2017 behövs.

Stockholm den 21 april 2017

Anna Johansson

Skriftlig fråga 2016/17:1181 av Johan Hedin (C) (Besvarad 2017-03-31)

Fråga 2016/17:1181 Allvarlig fara för den allmänna ordningen eller inre säkerheten

av Johan Hedin (C)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sedan måndagen den fjärde januari 2016 har alla som inte har giltiga id-handlingar stoppats vid gränsen till Sverige, som ett sätt att få ned antalet asyl­sökande till landet. Det har inneburit en stor börda för Öresundsregionen att människor som söker skydd inte har kunnat ta sig till Sverige och stora hinder för möjligheten att bo och arbeta på olika sidor om Öresund.

Lagen (2015:1073) om särskilda åtgärder vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet säger:

Om det har uppkommit en allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet får regeringen, i syfte att upprätt­hålla lag och ordning eller skydda nationell säkerhet, vidta [vissa åtgärder].”

När förslaget lades fram kritiserade jag och många remiss­instanser otydligheten i det här kriteriet. Vad är en allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten? Lagen ger långtgående befogenheter till regeringen när än det finns en sådan fara. Därför är det viktigt att kriterierna är tydliga.

I synnerliga skäl kan långtgående åtgärder vara nödvändiga. I regeringens proposition motiverades förslaget med att så mycket som 190 000 personer skulle kunna komma att söka asyl i Sverige, och att den aktuella situationen som förelåg utgjorde ”ett allvarligt hot mot allmän ordning och inre säkerhet”. Den aktuella situation som då rådde var en kraftig påfrestning för Sverige. I propositionen nämns svårigheten att hitta tak över huvudet åt alla asylsökande, att kommuner inte kunde följa socialtjänstlagen och att Myndigheten för sam­hällsskydd och beredskap beskrev det som att det förelåg ”stora utmaningar att värna målen för samhällets säkerhet, främst med avseende på liv och hälsa samt samhällets funktionalitet”. Situationen under hösten 2015 stämmer överens med vad propositionen kräver:

Det ska vara fråga om en fara som sett ur ett bredare perspek­tiv både är betydande och hotar viktiga samhälls­intressen eller sam­hällets funktionalitet. Olika orsaker, förhållanden både inom och utom landet, torde kunna utlösa en så allvarlig situation att det är nödvändigt för regeringen att kunna agera snabbt med sär­skilda åtgärder. När en situation har nått sådana proportioner att det finns allvarlig fara för att samhället inte längre förmår att hantera den och när centrala samhällsfunktioner är utmanade får regeringen vidta åtgärder enligt lagen.”

Det finns många problem i Sverige i dag. Det är mycket som återstår för att bryta tudelningen, minska otryggheten och stärka förutsättningarna för grön ekonomi. Men Sverige är väldigt långt från den situation som rådde på hösten 2015, och ingenting i utvecklingen i Sverige, EU eller övriga världen tyder på att vi skulle hamna i samma situation igen.

De hot som fanns mot Sveriges allmänna ordning och inre säkerhet 2015, som lyfts i förarbetena till lagen, finns inte längre. Ändå tycker regeringen att det finns ”en fara som sett ur ett bredare perspek­tiv både är betydande och hotar viktiga samhälls­intressen eller sam­hällets funktionalitet”. Förarbetena säger att en situation måste ha ”nått sådana proportioner att det finns allvarlig fara för att samhället inte längre förmår att hantera den och [att] centrala samhälls­funk­tioner är utmanade” för att regeringen ska få vidta åtgärder enligt lagen.

Ändå förlänger regeringen id-kraven. 

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är därför:

 

Enligt vilka kriterier anser statsrådet och regeringen att Sverige befinner sig i en situation av allvarlig fara, och vad skulle behöva förändras för att vi inte längre skulle göra det?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.