Till innehåll på sidan

Ålfiskeförbud

Svar på skriftlig fråga 2021/22:797 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
N2022/00115 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:797 av Åsa Coenraads (M) Ålfiskeförbud

Åsa Coenraads har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att ålfiskeförbudet ska synkroniseras mellan medlemsstaterna i EU.

Regeringens övergripande målsättning är att EU:s förvaltningsåtgärder ska vara i linje med den reformerade fiskeripolitikens mål och principer samt att den vetenskapliga rådgivningen utgör grunden för besluten.

Den europeiska ålen påträffas i inlandsvatten, kustvatten och i det öppna havet. Den förekommer i stora delar av Europa, Nordafrika och delar av Asien med avrinningsområden i Medelhavet. Alla individer flyttar till och från Sargassohavet, som är det enda område där ålen leker. Ålens livscykel är komplex där varje individ genomgår ett antal olika livsstadier och en omfattande migration till och mellan olika vattenområden från födsel, till uppväxt, könsmognad och lek. Regeringen anser, i linje med den vetenskapliga rådgivningen, att det är viktigt att genomföra åtgärder för att minimera de mänskliga faktorerna som påverkar dödligheten under alla stadier av ålens livscykel, vilket innefattar åtgärder för att öka utvandringen av ål till dess lekplats. Regeringen anser att åtgärderna i de nationella ålförvaltningsplanerna, som följer av rådets förordning (EG) nr 1100/2007 av den 18 september 2007 om åtgärder för återhämtning av beståndet av europeisk ål, skulle kunna få bättre effekt om de bättre koordinerades.

Jordbruks- och fiskerådet nådde politiska överenskommelser den 14 december 2021 om fastställande av ett mycket stort antal fiskemöjligheter i Atlanten och Nordsjön samt om fastställande av fiskemöjligheter i Medelhavet och Svarta havet. Överenskommelsen omfattar även justeringar av förbudsperioden för ålfiske. Det är Havs- och vattenmyndigheten som har regeringens uppdrag att implementera rådsbeslutet. Havs- och vattenmyndigheten har även i uppdrag att redovisa hur myndigheten har säkerställt att alla åtgärder har genomförts i det svenska genomförandet av nationell och EU-reglerad förvaltning av ål så att skyddet av beståndet prioriteras. Regeringen är informerad om att Havs- och vattenmyndigheten inom sitt uppdrag därmed har kontakter med de andra medlemsstaterna i EU. Jag har ett stort förtroende för att myndigheten kommer att beakta möjligheten till att koordinera åtgärder med andra medlemsstater i syfte att kunna få en bättre effekt i återhämtningen av beståndet av europeisk ål.

Stockholm den 26 januari 2022

Anna-Caren Sätherberg

Skriftlig fråga 2021/22:797 av Åsa Coenraads (M) (Besvarad 2022-01-19)

Fråga 2021/22:797 Ålfiskeförbud

av Åsa Coenraads (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

EU:s jordbruks- och fiskeråd beslutade den 14 december 2021 om ett utvidgat ålfiskeförbud under 2022 för bland annat Östersjön. På det mötet deltog Sveriges landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

I det nya förslaget föreslås att varje medlemsstat själv bestämmer när ett tre månader långt fiskeförbud ska infalla så länge det ligger under ålens vandringsperiod. Fiskeförbudet kommer att beslutas av Havs- och vattenmyndigheten och det är otroligt viktigt att det svenska ålfiskestoppet sammanfaller med det danska, då syftet med ålfiskestoppet är att ge ålen fri passage genom Östersjön och vidare mot Sargassohavet.

Risken är däremot stor att Sveriges 155 ålfiskare med licens nu ger bort sina fångster till ett annat land och att åtgärden för att skydda ålen i stället resulterar i att en kulturellt och historiskt viktig näring försvinner från Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att ålfiskeförbudet ska synkroniseras mellan medlemsstaterna i EU?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.