Till innehåll på sidan

Aktivering av civilplikt

Svar på skriftlig fråga 2022/23:46 besvarad av Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2022/23:46 av Peter Hedberg (S)
Aktivering av civilplikt

Peter Hedberg har frågat mig om det är min målsättning att aktivera civilplikten, och när det i så fall kan ske.

Det är en viktig uppgift för regeringen att intensifiera utbyggnaden av totalförsvaret. De civila delarna av totalförsvaret är eftersatta. För att fortsätta och påskynda den pågående utvecklingen av det civila försvaret och samhällets krisberedskap föreslog regeringen i budgetpropositionen för 2023 ytterligare satsningar om totalt 915 miljoner kronor 2023. För 2024 beräknas satsningarna uppgå till 1 276 miljoner kronor och för 2025 till 1 395 miljoner kronor.

En grundförutsättning för det civila försvaret är frågan om personalförsörjning. Det behöver säkerställas att rätt person finns på rätt plats, både i kris och i krig.

MSB har redovisat ett uppdrag om behovet av personalförstärkningar inom det civila försvaret under höjd beredskap och ytterst krig. Syftet med uppdraget är att få en samlad bild av hur personalbehoven ser ut inom olika delar av det civila försvaret, och en bedömning av var det finns behov av särskilda åtgärder för att säkra personalbehoven inom de verksamhetsområden som är av central betydelse för att uppnå målet med det civila försvaret. Sådana särskilda åtgärder skulle till exempel kunna handla om förberedelser för att nyttja den allmänna tjänsteplikten, en aktiverad civilplikt eller avtalslösningar.

MSB har också behandlat personalförsörjning inom det civila försvaret i svaren (den 10 maj och 31 oktober) på uppdrag om att lämna förslag på åtgärder för att stärka det civila försvaret.

Den 7 november tog jag också emot utredningen Ett stärkt skydd för civilbefolkningen vid höjd beredskap, som förespråkar att civilplikten ska aktiveras.

Dessa underlag hanteras nu inom Regeringskansliet, och regeringen avser att återkomma rörande frågan om personalförsörjningen inom det civila försvaret.

Stockholm den 16 november 2022

Carl-Oskar Bohlin

Skriftlig fråga 2022/23:46 av Peter Hedberg (S) (Besvarad 2022-11-09)

Fråga 2022/23:46 Aktivering av civilplikt

av Peter Hedberg (S)

till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

 

Totalförsvaret och Sveriges krisberedskap har de senaste åren kommit att hamna i fokus för debatt. Pandemin och den ryska invasionen av Ukraina har visat att Sverige står inför stora utmaningar. Den tidigare socialdemokratiska regeringen tog ett stort ansvar för att åter satsa på Sveriges försvar, och i riksdagen finns nu en bred enighet gällande vikten av att fortsatt stärka totalförsvaret.

Statsminister Ulf Kristerssons, M, beslut att utse en minister för civilt försvar var klokt, men ansvarigt statsråd och hela regeringen har en omfattande uppgift framför sig. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har nyligen meddelat att det behövs 27 miljarder kronor årligen mellan 2026 och 2030 för att bygga upp det civila försvaret. En viktig fråga som diskuterats under en längre tid är civilplikten. Innan valet menade flera moderata företrädare att man skyndsamt behövde aktivera civilplikten. I Sveriges Radio den 4 november 2022 resonerade statsrådet Carl-Oskar Bohlin om civilplikten, men gav inga tydliga besked i frågan.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Carl-Oskar Bohlin:

 

Är det statsrådets målsättning att aktivera civilplikten, och när bedömer han i så fall att det kan ske?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.