Till innehåll på sidan

Acceptans för prospektering

Svar på skriftlig fråga 2023/24:745 besvarad av Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:745 Acceptans för prospektering

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Svar på fråga KN2024/00701:745 av Johnny Svedin (SD)
Acceptans prospektering

Johnny Svedin har frågat mig om vad jag gör för att underlätta acceptansen för prospektering och minska stigmatiseringen vid letande av nya mineralfyndigheter.

Metaller och mineral återfinns i princip alla industriella värdekedjor och efterfrågan på dessa kritiska råvaror förväntas öka. Sverige har goda förutsättningar att bidra till Europas försörjning av kritiska och strategiska råmaterial, bland annat genom den geologiska potential för många råmaterial som finns här. Därför har riksdagen, efter förslag från regeringen i budgetpropositionen för 2024, beslutat om ett tillskott på 70 miljoner kronor 2024 till Sveriges geologiska undersökning SGU för deras arbete med systematisk kartläggning av malmpotentiella områden och att utveckla sitt arbete med att främja mineralutvinning i Sverige. Anslaget beräknas öka med 70 miljoner kronor per år 2025–2026 samt med 30 miljoner kronor fr.o.m. 2027 för samma ändamål. Regeringen avser även att ta fram en ny mineralstrategi.

Regeringen anser att acceptans från lokalsamhället och en minskad stigmatisering är viktigt i samband med industriell utveckling. Ett sätt att öka acceptansen är att öka allmänhetens deltagande, engagemang och kunskap. Regeringen har därför beslutat att satsa tre miljoner kronor för att stödja och uppmuntra privatpersoners sökande efter förekomster av värdefulla mineral i Sverige. Detta ska ske genom att återinföra en tävling med den så kallade Mineraljakten som förebild, där den breda allmänheten kan delta.

Regeringen satsar också brett på kunskapsspridning om svensk gruvindustri, exempelvis med frågor och svar om området på regeringens hemsida. Ökad förståelse för att gruvor är viktiga för jobben och välfärden lokalt, regionalt och nationellt berörs där. Förståelsen för de etiska och miljömässiga fördelarna kopplat till utvinning i Sverige jämfört med länder med svagare lagstiftning tas också upp.  

 

Ebba Busch

Stockholm den 27 mars 2024

 

 

Skriftlig fråga 2023/24:745 av Johnny Svedin (SD) (Besvarad 2024-03-19)

Fråga 2023/24:745 Acceptans för prospektering

av Johnny Svedin (SD)

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

EU och svensk näring är i stor utsträckning beroende av gruvnäringen. I Sverige bryter vi malm, koppar, guld, silver och zink, för att nämna några. Dessa mineral spelar en kritisk roll i olika industriella sektorer, inte bara i Sverige utan även globalt. De bidrar till landets ekonomi genom export och skapar arbetstillfällen i gruv- och bearbetningsindustrin. Dessutom är Sverige ledande inom hållbar gruvdrift, vilket bidrar till en mer hållbar global mineralindustri.

Prospektering är det första steget för att utvärdera en potentiell gruvplats och innefattar olika tekniker och metoder för att identifiera och kvantifiera förekomsten av mineral i marken. Prospekteringen är en viktig del av gruvindustrin eftersom den hjälper till att lokalisera värdefulla mineralresurser som sedan kan utvinnas. Det är en tidskrävande och kostsam process men nödvändig för att säkerställa att gruvdriften är ekonomiskt genomförbar och miljömässigt hållbar.

Tyvärr omges prospektering och gruvdrift av stigmatisering som till del beror på tidigare misstag. För att hantera dessa stigmatiseringar gör dagens gruvföretag omfattande miljökonsekvensbedömningar, har samråd med lokala samhällen och säkerställer att de ekonomiska fördelarna delas på ett rättvist sätt. Transparens, samhällsengagemang och miljöansvar är nyckelkomponenter för att minska stigmatiseringen och skapa en mer hållbar framtid för gruvindustrin.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga energi- och näringsminister Ebba Busch följande:


Vad gör ministern för att underlätta acceptansen för prospektering och minska stigmatiseringen vid letande av nya mineralfyndigheter?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.