Zimbabwe och mänskliga rättigheter

Skriftlig fråga 2000/01:1641 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-08-31
Besvarad
2001-09-14
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 augusti

Fråga 2000/01:1641

av Sten Tolgfors (m) till utrikesminister Anna Lindh om Zimbabwe och mänskliga rättigheter

Som en strategi för att dölja vanstyret i Zimbabwe har regimen, med president Mugabe i spetsen, valt att ta ifrån människor deras egendom. Jordbrukare fråntas sina gårdar med våld som ett led i en av presidenten sanktionerad politik. Människor misshandlas och dödas, rättssystemet åsidosätts.

De mänskliga rättigheterna kränks när regimen använder gamla krigsveteraner för att förverkliga "jordreformen". Regimen går t.o.m. ut i tidningar och uppmanar till trakasserier av jordägare.

Omvärlden måste agera och göra klart att detta beteende inte är acceptabelt. Storbritannien har sökt hitta en fredlig lösning genom att via en fond köpa in 118 gårdar vars mark delas ut till befolkningen. Mugabe har inte nöjt sig med detta utan fortsatt sin våldsstrategi.

Min fråga till utrikesministern är därför:

Hur avser utrikesministern agera för att stoppa övergreppen mot mänskliga rättigheter i Zimbabwe?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1641 besvarad av

den 17 september

Svar på fråga 2000/01:1641 om Zimbabwe och mänskliga rättigheter

Utrikesminister Anna Lindh

Sten Tolgfors har frågat mig hur jag avser agera för att stoppa övergreppen mot mänskliga rättigheter i Zimbabwe.

Regeringen ser med stort allvar på utvecklingen i Zimbabwe och det våld och den laglöshet som präglar bl.a. ockupationerna av lantegendomar.

Den negativa utvecklingen i Zimbabwe ledde till att Sverige den 25 januari 2001, som första EU-land, beslutade om att upphöra med allt utvecklingssamarbete med den zimbabwiska staten. Det svenska biståndet kanaliseras numera enbart genom svenska och internationella oberoende organisationer med syfte att bl.a. främja en demokratisk samhällsutveckling och respekt för mänskliga rättigheter i Zimbabwe.

Sverige initierade som EU:s ordförande en politisk dialog mellan EU och Zimbabwe, baserad på artikel 8 i Cotonouavtalet. Dialogen tar upp frågor om bl.a. demokrati, mänskliga rättigheter, rättsstatens grundläggande principer och det politiska våldet.

Vid Allmänna rådets möte den 25 juni 2001 nåddes en överenskommelse om att nära följa utvecklingen i Zimbabwe och att vidta relevanta åtgärder såvida inte snara och konkreta framsteg sker inom följande områden: upphörande av det politiska våldet, inbjudan till EU att deltaga med observatörer vid det kommande presidentvalet, respekt för mediefriheten, respekt för rättsstaten samt ett slut på de illegala farmockupationerna.

Mot denna bakgrund välkomnar den svenska regeringen den överenskommelse som slöts mellan Zimbabwe och Storbritannien den 6 september 2001 i Abuja. Det är min förhoppning att denna överenskommelse kommer att bryta den negativa trenden och leda till en positiv förändring av den politiska utvecklingen i Zimbabwe. Regeringen förväntar sig nu att den zimbabwiska regeringen uppfyller löftena i överenskommelsen och kommer fortsatt noga följa utvecklingen i landet. Jag kommer att fästa särskild vikt vid att en inbjudan lämnas till EU att deltaga med observatörer vid det kommande presidentvalet. Sverige är i så fall berett att bidra med observatörer till en sådan eventuell EU-valövervakningsstyrka.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.