Till innehåll på sidan

Ytterligare avvisning av homosexuella till Iran

Skriftlig fråga 2006/07:65 av Federley, Fredrick (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-10-26
Besvarad
2006-11-01
Svar anmält
2006-11-07
Anmäld
2006-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 oktober

Fråga

2006/07:65 Ytterligare avvisning av homosexuella till Iran

av Fredrick Federley (c)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Under den socialdemokratiska regeringen avvisades flera iranier till sitt hemland trots det uppenbara hotet om avrättning som fanns mot dem på grund av deras sexualitet. I två fall vet vi att det slutat i avrättningar.

Enligt svensk lag ska hänsyn tas till sexualitet vid beslut om uppehållstillstånd. Trots detta har Migrationsverket i flera fall agerat på tvärs med gällande lag med motiveringen att den som döljer sin sexualitet kan leva utan hot om dödsstraff. Under de senaste veckorna har ytterligare en homosexuell iranier avvisats.

I Nederländerna stoppades avvisningar av homosexuella till Iran den 19 april. I Sverige fortsätter avvisningar och människorättsorganisationer har protesterat.

Som ny migrationsminister finns möjligheten att se över tillämpningen av gällande lag.

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att säkerställa att homosexuella inte avvisas till länder som har dödsstraff för homosexualitet?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:65 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 1 november

Svar på fråga

2006/07:65 Ytterligare avvisning av homosexuella till Iran

Statsrådet Tobias Billström

Fredrick Federley har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att säkerställa att homosexuella inte avvisas till länder som har dödsstraff för homosexualitet.

Jag vill inledningsvis hänvisa till mitt svar den 26 oktober 2006 på interpellation 2006/07:15. Mitt svar och den efterföljande debatten handlar just om det som Fredrick Federley tar upp i sin fråga.

Jag vill understryka att det föreligger absolut förbud mot att avvisa eller utvisa en person om han eller hon riskerar tortyr, dödsstraff, kroppsstraff eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning vid ett återvändande till hemlandet. Dock föreligger inte någon folkrättslig förpliktelse att under inga omständigheter avvisa eller utvisa personer till länder där det förekommer dödsstraff. Enligt utlänningslagen är en person att betrakta som flykting om han eller hon riskerar förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning eller på grund av kön, sexuell läggning eller annan tillhörighet till en viss samhällsgrupp. Den som känner välgrundad fruktan för dödsstraff och tortyr har rätt till uppehållstillstånd såsom skyddsbehövande i övrigt. Sverige kan inte acceptera att människor förföljs på grund av sin sexuella läggning varhelst i världen det inträffar.

Det avgörande är om den asylsökande faktiskt riskerar förföljelse mot bakgrund av de individuella omständigheterna i just hans eller hennes fall. Det är Migrationsverket och de ansvariga domstolarna som bedömer varje asylansökan individuellt. En samlad bedömning görs av de uppgifter som framkommer i ärendet, det vill säga sökandens egen berättelse tillsammans med vad som är allmänt känt om förhållandena i hemlandet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.