Yrkesutbildningar på folkhögskolorna

Skriftlig fråga 2023/24:199 av Ewa Pihl Krabbe (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-31
Överlämnad
2023-11-01
Anmäld
2023-11-07
Svarsdatum
2023-11-08
Sista svarsdatum
2023-11-08
Besvarad
2023-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Yrkesvux, yrkeshögskolan och folkhögskolorna är alla viktiga delar, som kompletterar varandra, i landets system för yrkesutbildning. År 2024 utökas yrkesvux och yrkeshögskolan med 19 500 helårsplatser.

I Skåne gick under fjolåret drygt 16 000 personer en kurs eller utbildning på någon av Skånes 19 folkhögskolor. Många av deltagarna gick en yrkesutbildning, som i stort sett gav jobb direkt efter avslutad utbildning. Andra läste in kunskaper som motsvarade grund- eller gymnasieskolan för att därefter söka yrkesutbildningar eller högre studier.

I år har de minskade anslagen inneburit, bara för de skånska folkhögskolorna, att 1 500 färre deltagare kunnat gå på utbildning. Höstterminen 2023 startade med 400 färre deltagare på de skånska folkhögskolorna och med nära 100 färre pedagoger och annan personal. Bakom dessa siffror döljer sig bland annat nedlagda undersköterskeutbildningar, minskade allmänna kurser och nedläggning av en nationellt erkänd dansutbildning.

Många folkhögskolor önskar och har också möjligheter att ta del av yrkesvuxmedel för att anordna viktiga yrkesutbildningar och även preparandkurser. 

Jag vill med anledning av ovanstående fråga utbildningsminister Mats Persson:

 

Kommer ministern att vidta åtgärder för att folkhögskolorna ska få möjlighet att anordna yrkesutbildningar med stöd av aviserade yrkesvuxmedel?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:199 besvarad av Utbildningsminister Mats Persson (L)


Svar på fråga 2023/24:199 av Ewa Pihl Krabbe (S)
Yrkesutbildningar på folkhögskolorna

Ewa Pihl Krabbe har frågat mig om jag kommer att vidta åtgärder för att folkhögskolorna ska få möjlighet att anordna yrkesutbildningar med stöd av aviserade yrkesvuxmedel.

Jag vill inledningsvis betona att folkhögskolan som utbildningsform fyller en viktig funktion i det svenska utbildningssystemet för såväl individers möjligheter till utbildning som för samhällets behov av kompetensförsörjning. Genom folkhögskolans breda kursutbud kan individer bland annat få grundläggande behörighet till fortsatta studier inom högskola eller yrkeshögskola eller utbilda sig till ett yrke.

Kommunala huvudmän i samverkan kan söka statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning, s.k. regionalt yrkesvux. Det är kommunerna som är huvudmän för regionalt yrkesvux. En kommun har möjlighet att överlämna genomförandet av utbildningen inom regionalt yrkesvux på entreprenad till en annan utbildningsanordnare. En folkhögskola har därför redan i dag, precis som andra utbildningsaktörer, möjlighet att genom t.ex. upphandling vara utbildningsanordnare inom regionalt yrkesvux. Jag avser inte att ta några initiativ i syfte att ändra detta.

Jag vill även lyfta fram att regeringen i budgetpropositionen för 2024 (prop. 2013/24:1) föreslår att statsbidraget till folkhögskolorna förstärks. Förstärkningen föreslås uppgå till 100 miljoner kronor för 2024 och beräknas uppgå till denna nivå permanent. Regeringen bedömer att denna allmänna förstärkning är en viktig prioritering i en tid då behoven hos varje folkhögskola ser olika ut.

Stockholm den 8 november 2023

Mats Persson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.