Till innehåll på sidan

Yrkeskompetensbevis för förare av tung lastbil

Skriftlig fråga 2012/13:548 av Örnfjäder, Krister (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-05-29
Anmäld
2013-05-29
Besvarad
2013-06-05
Svar anmält
2013-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 maj

Fråga

2012/13:548 Yrkeskompetensbevis för förare av tung lastbil

av Krister Örnfjäder (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

2009 blev det lag på att förare av tung lastbil måste ha ett så kallat YKB, yrkeskompetensbevis. Fortfarande saknar enligt uppgift 116 000 chaufförer den utbildningen.

Jag vill därför fråga statsrådet vad regeringen avser att vidta för åtgärder så att branschen inte står utan behöriga chaufförer när lagen träder i kraft i september 2016.

Svar på skriftlig fråga 2012/13:548 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 5 juni

Svar på fråga

2012/13:548 Yrkeskompetensbevis för förare av tung lastbil

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Krister Örnfjäder har frågat mig vad regeringen avser att vidta för åtgärder så att transportbranschen inte står utan behöriga chaufförer i september 2016.

Frågan är ställd mot bakgrund av att det av lagen (2007:1157) om yrkesförarkompetens följer att en yrkesförare måste inneha ett yrkeskompetensbevis för att få framföra godstransporter. Lagen började tillämpas för godsförare den 10 september 2009. Förare som hade rätt att utföra transporter innan lagen började tillämpas är undantagna kravet på grundutbildning genom så kallade hävdvunna rättigheter. En sådan förare måste dock för att behålla sin rätt genomgå återkommande fortbildningar.

I EU:s yrkesförardirektiv (2003/59/EG) som genomförs i svensk rätt genom nämnda lag (lagen om yrkesförarkompetens) gavs medlemsstaterna viss valmöjlighet när det gäller inom vilken tidsperiod en yrkesförare skulle kunna genomgå en fortbildning, motsvarande 35 timmar, för att skaffa sig ett yrkeskompetensbevis. Tidsperioden fick inte vara kortare än tre år och inte längre än sju år. För att undvika en anhopning av ärenden hos myndigheten som ska utfärda yrkeskompetensbevisen, Transportsstyrelsen, valde Sverige att utnyttja den längsta tiden som var möjlig enligt yrkesförardirektivet, det vill säga sju år räknat från den 10 september 2009. Detta för att ge förarna längsta möjliga tid för att kunna planera sitt införskaffande av sitt yrkeskompetensbevis. Som Krister Örnfjäder påpekar saknar fortfarande ett stort antal förare av tunga fordon det yrkeskompetensbevis de kommer att behöva senast september 2016.

Att många förare ännu inte genomfört den fortbildning som krävs för att få ett yrkeskompetensbevis som ger dem fortsatt rätt att framföra godstransporter kan bland annat bero på att fortbildningen, som är på totalt 35 timmar, ofta är uppdelad i delkurser på minst sju timmar. En förare kan alltså ha genomgått större delen av fortbildningen men av olika skäl avvakta sista delkursen till år 2016.

Näringsdepartementet har ett pågående arbete med att se över befintlig reglering. Diskussion pågår med bland annat Transportstyrelsen om detta. Det är dock angeläget att samtliga parter, inklusive förarna själva och deras arbetsgivare, tar ett gemensamt ansvar för att förarna genomgår utbildningen före den 10 september 2016.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.