yrkesfiskarkåren

Skriftlig fråga 2001/02:460 av Jacobsson, Magnus (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-12-19
Besvarad
2001-12-27
Anmäld
2002-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 december

Fråga 2001/02:460

av Magnus Jacobsson (kd) till justitieminister Thomas Bodström om yrkesfiskarkåren

En iakttagelse jag gjorde under de år som jag bodde i Öckerö kommun i Göteborgs norra skärgård var att det blev allt färre ungdomar som bestämde sig för att gå ut på sjön som fiskare. Genom att färre vill bli fiskare hotas en urgammal fiskekultur och en livsstil. En viktig fråga för fiskets framtid är behovet av föryngring av yrkeskåren. Här spelar naturligtvis utbildningsmöjligheterna en viktig roll. Vi kristdemokrater har vid upprepade tillfällen pekat på att det behövs en kvalificerad yrkesutbildning för blivande fiskare. Jag tror också att det är viktigt att erbjuda möjligheter till vidareutbildning och specialisering inom fiskenäringen. En yrkeshögskola skulle kunna tillgodose behovet av välutbildad arbetskraft. Härigenom kan också det, för fiskenäringen, så viktiga forsknings- och utvecklingsarbetet förstärkas.

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att skapa kvalificerade utbildningsmöjligheter för blivande yrkesfiskare?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:460 besvarad av

den 21 december

Svar på fråga 2001/02:460 om yrkesfiskarkåren

Statsrådet Ingegerd Wärnersson

Magnus Jacobsson har frågat utbildningsministern om vilka åtgärder han avser att vidta för att skapa kvalificerade utbildningsmöjligheter för blivande yrkesfiskare. Det ankommer dock på mig att besvara frågan.

Jag delar Magnus Jacobssons uppfattning rörande betydelsen av en kvalificerad yrkesutbildning för rekryteringen till en bransch eller en näring. Det gäller yrkesfisket liksom arbetslivet i övrigt. Den grundläggande utbildningen ges inom gymnasieskolan. För att möta arbetslivets krav på såväl bredare som djupare yrkeskunskaper har den kvalificerade yrkesutbildningen (KY) skapats. Från den 1 januari 2002 utgör KY ett reguljärt inslag i utbildningssystemet. För fördelning av tillgängliga resurser och prioritering mellan olika inriktningar finns från den 1 januari 2002 Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning i Hässleholm.

Riksdagen har uttalat att antalet utbildningsplatser inom KY bör utökas. Jag utgår från att den nämnda myndigheten kommer att beakta framställningar som berör yrkesfiskets utbildningsbehov i sitt arbete.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.