vuxenadoption av nära släkting

Skriftlig fråga 1997/98:928 av Björklund, Ulf (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-07-08
Anmäld
1998-07-13
Besvarad
1998-08-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:928 av Ulf Björklund (kd) till statsrådet Pierre Schori om vuxenadoption av nära släkting

Efter noggrann prövning har en svensk domstol den 6 februari 1996, efter ansökan den 5 september 1995, av särskilda skäl, beviljat en familj i Malung vuxenadoption av en nära släkting från Sri Lanka. Beslutet är fattat med föräldrabalkens 4 kap. och 6 §, första stycket, som grund för adoptionen.

Trots detta har Invandrarverket och Utlänningsnämnden ej beviljat uppehållstillstånd utan beslutat om avvisning av berörd person.

Frågan är väl känd av invandrarministern efter brevskrivelse från bl.a. samtliga politiska partier i Malungs kommun.

Det är anmärkningsvärt att Utlänningsnämnden och berörd domstol inte tycks samråda eller på annat sätt kommunicera i denna typ av ärenden som så direkt berör människors ofta komplicerade livssituation. Det är likaså anmärkningsvärt att Utlänningsnämnden anser sig ha befogenhet att sätta sig över beslut fattat av svensk domstol. Detta är naturligtvis ett helt oacceptabelt agerande.

Min fråga till statsrådet Pierre Schori är:

Avser statsrådet Pierre Schori att snarast besvara brevet från de politiska partierna i Malung?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:928 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:928 om vuxenadoption av nära släkting och 946 om uppehållstillstånd för vuxenadopterade
    Statsrådet Pierre Schori

den 12 augusti

Ulf Björklund och Sten Tolgfors har frågat mig om när jag avser återkomma till riksdagen med förslag om konsekventa regler för uppehållstillstånd för vuxenadopterade och vidare om jag avser besvara en framställan från de politiska partierna i Malung i ett enskilt ärende rörande denna fråga.

I utlänningslagen ges som bekant möjlighet att bevilja uppehållstillstånd för anhöriga. Sådant tillstånd kan ges till make, maka eller sambo samt barn under 18 år. Vidare kan uppehållstillstånd beviljas en utlänning som har särskild anknytning till Sverige. Inom denna kategori prövas ansökan om uppehållstillstånd för de personer som adopteras i vuxen ålder. Regeringen har, i november 1997, i enskilt utlänningsärende bifallit en sådan ansökan. När denna fråga debatterades i kammaren den 25 mars i år påtalades att domstols beslut i fråga om adoption inte ger ovillkorlig rätt till uppehållstillstånd och att detta kan leda till helt oönskade situationer. Det framhölls att det är olyckligt att personer som adopterats i Sverige nekas uppehållstillstånd i Sverige. Socialförsäkringsutskottet har i betänkande framhållit att regeringen bör överväga om en ovillkorlig kommunikation bör ske mellan domstol och Invandrarverket samt utreda om det vid vuxenadoption av utlänning bör ske en samlad bedömning av samtliga omständigheter innefattande såväl frågan om uppehållstillstånd som adoptionsfrågan.

Vid debatten i kammaren sade jag att jag avser återkomma till riksdagen i denna fråga. Det är en komplex fråga som behöver belysas ytterligare innan förslag kan lämnas. Som exempel kan anges att en ändring av reglerna innebärande att vuxenadopterade personer ges ovillkorlig rätt till uppehållstillstånd leder till att dessa får en starkare ställning än barn till invandrare. Detta kommer av att invandrares vuxna barn, dvs. de som är över 18 år, inte har generell rätt till uppehållstillstånd.

Brevet från de politiska partierna i Malung kommer inom kort att besvaras i enlighet med ovanstående.

Avslutningsvis vill jag säga att denna frågas samtliga konsekvenser skall utredas och att jag därefter skall återkomma till riksdagen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.