Vräkning av barnfamiljer

Skriftlig fråga 2019/20:463 av Andreas Lennkvist Manriquez (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-21
Överlämnad
2019-11-21
Anmäld
2019-11-22
Svarsdatum
2019-12-04
Sista svarsdatum
2019-12-04
Besvarad
2019-12-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sedan 2008 finns en nollvision i fråga om vräkningar av barnfamiljer i Sverige. Nu slår dock Kronofogden larm om att antalet barnfamiljer som vräks från sin bostad ökar. Förra året fick 448 barn uppleva att båda eller någon av föräldrarna fick lämna sitt hem, vilket är en ökning med 56 barn jämfört med år 2017. Under första halvåret av 2019 har 253 barn i landet fått uppleva att någon av föräldrarna har tvingats lämna sitt hem. Det är en ökning med 22 barn jämfört med samma period i fjol. Samtidigt visar också Barnombudsmannens rapport att det finns ett stort mörkertal när det gäller barns boende. De som aldrig har kommit in på den ordinarie bostadsmarknaden och bor i osäkra andrahandskontrakt eller som inneboende kan nämligen förlora sitt boende utan att det syns i statistiken, liksom personer som äger sin bostad och tvingas sälja den utan att ha ett nytt boende. Barnombudsmannens rapport visar även att de barn som har drabbats av en vräkning oftast har hamnat i en längre eller kortare tid av hemlöshet, vilket går på tvärs mot barnkonventionen, som slår fast att varje barn har rätt till en skälig levnadsstandard.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till socialmininster Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att barnkonventionen efterföljs och att antalet vräkningar av barn minskar?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:463 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/04879/FST

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:463 av Andreas Lennkvist Manriquez (V) Vräkning av barnfamiljer

Andreas Lennkvist Manriquez har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att säkerställa att barnkonventionen efterföljs och antalet vräkningar minskar.

Att barn drabbas av hemlöshet, riskerar att allvarligt äventyra barnens uppväxtvillkor, hälsa och utveckling. Regeringen har en grundläggande strävan att skapa förutsättningar för mer jämlika och goda uppväxtvillkor för alla barn. Regeringen ser allvarligt på vräkningar av barn. När t.ex. en barnfamilj riskerar avhysning är hyresvärden skyldig att informera socialnämnden och det åligger då socialtjänsten att stötta familjen för att försöka undvika att avhysningen genomförs. Det kan till exempel handla om att betala den akuta hyresskulden.

Under perioden 2018–2021 avsatte regeringen medel till stöd för 10 kommuner i deras arbete mot akut hemlöshet. Av Socialstyrelsens uppföljning framgår att sju av de tio kommunerna satsat på vräkningsförebyggande arbete. Vidare har Kronofogdemyndigheten, i samarbete med länsstyrelserna i Västernorrland, Norrbotten och Västerbotten, tagit fram ett metodstöd för att stödja bostadsföretag och kommuner i deras vräkningsförebyggande arbete. Socialstyrelsen har också reviderat sin vägledning för socialtjänsten som stöd i deras arbete med att förebygga avhysningar.

Den 1 januari 2020 träder lagen (2018:1197) om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter i kraft. Enligt socialtjänstlagen ska barnets bästa särskilt beaktas vid åtgärder som rör barn. Kronofogdemyndigheten, Socialstyrelsen och Boverket har givits i uppdrag att analysera vilka behov myndigheterna har av att utveckla den praktiska tillämpningen av barnkonventionen inom myndighetens verksamhet och utifrån behoven vidta åtgärder för att möta dessa. Barnombudsmannen har i uppdrag att erbjuda stöd till myndigheterna i deras arbete.

Regeringen beslutade 2017 om att ge en särskild utredare i uppdrag att göra en översyn av socialtjänstlagen (dir. 2017:39) och 2018 fick utredningen i tilläggsuppdrag att förtydliga barnrättsperspektivet (dir.2018:69). Regeringen beslutade även 2018 att ge en särskild utredare i uppdrag att genomföra en kartläggning för att belysa hur svensk lagstiftning och praxis överensstämmer med barnkonventionen (dir. 2018:20).

Stockholm den 3 december 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.