vittnesstöd

Skriftlig fråga 1998/99:298 av Pehrson, Johan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-01-29
Anmäld
1999-02-02
Besvarad
1999-02-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:298 av Johan Pehrson (fp) till justitieministern om vittnesstöd

den 29 januari

Alltfler vittnen till brott och brottsoffer är rädda för att vittna vid en rättegång.

Rädslan beror på det faktum att organiserade eller oorganiserade personer systematiskt tillämpar hot och tvång. Med all tydlighet har deras förmåga att omsätta hoten i handling blivit manifesterad. Men många vittnen kan dessutom känna ett obehag beroende på att det inte sällan förekommer ett "fyrkantigt" bemötande från rättsväsendets sida.

Brottsofferjourernas riksförbund (BOJ) har breddat sin verksamhet till att även omfatta stöd till vittnen på ett tiotal platser runt om i landet. På ytterligare ca 15 platser pågår utbildning till vittnesstöd. BOJ har tagit fram ett särskilt utbildningsmaterial Handbok för vittnesstöd, som används vid studiecirklarna. Organisationen har också fått medel ifrån försäkringsbolaget Folksam för att ta fram information till brottsofferjourerna om vittnesstöd.

Problemet är hur den lokala brottsofferjouren skall kunna finansiera den administrativa verksamheten kring vittnesstödet. BOJ försöker att få respektive domstol som har vittnesstöd att ge ett mindre bidrag till lokala BOJ. För att få kontinuitet och kvalitetssäkra vittnesstödet på sikt måste det till en koordinator, vittnesassistent, i varje län. Detta för att hålla ihop och utveckla denna viktiga verksamhet.

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att möjliggöra en koordinator för vittnesstödet i varje län?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:298 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:298 om vittnesstöd
    Justitieminister Laila Freivalds

Johan Pehrson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att möjliggöra en koordinator för vittnesstödet i varje län.

Det råder i dag stor enighet om att stödet till brottsoffer och vittnen måste förbättras. Inom rättsväsendets myndigheter pågår ett utvecklingsarbete för att förbättra såväl skyddet som bemötandet av vittnen och andra som kommer i kontakt med dessa myndigheter. Riksåklagaren har bl.a. tagit fram en åtgärdskatalog som är avsedd att användas av polis och åklagare när man kan förvänta sig påtryckningar mot personer som skall höras. Vidare har Domstolsverket på regeringens uppdrag tagit fram ett åtgärdsprogram som syftar till att förbättra domstolarnas bemötande av vittnen och övriga som kommer i kontakt med domstolen.

Som ett led i åtgärdsprogrammet har Domstolsverket i samarbete med Brottsofferjourernas riksförbund startat en försöksverksamhet där en koordinator med ansvar för administration och samordning av vittnesstödet i domstolarna i Jönköpings län har anställts. Flera vittnesstödsprojekt ute i landet drivs också med stöd av medel från Brottsofferfonden.

Jag vill också nämna att regeringen har anslagit medel till två försöksverksamheter i syfte att förbättra stödet till brottsoffer och vittnen. I den ena verksamheten skall en av Brottsoffermyndigheten anställd samordnare verka för ett förbättrat stöd inom ett större geografiskt område, bl.a. genom att ideell verksamhet stöds. I det andra projektet skall en av Brottsofferjourernas riksförbund anställd person - en länsassistent - verka för att brottsoffren ges förbättrat stöd inom ramen för brottsofferjourernas verksamhet.

Härutöver bereds i Regeringskansliet flera förslag som syftar till att underlätta för vittnen och andra som skall höras i domstol. Som exempel kan nämnas att regeringen inom de närmaste dagarna avser att överlämna ett lagförslag till Lagrådet om att vittnen m.fl. på försök skall ges möjlighet att under vissa förutsättningar delta i rättegång genom videokonferens.

När de ovan nämnda försöksverksamheterna har avslutats och utvärderats kommer regeringen att ha ett underlag för att ta ställning till vilka åtgärder som bör vidtas för att utveckla verksamheten med vittnesstöd.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.