Vitrysslands "parasitlag" och Sveriges agerande

Skriftlig fråga 2016/17:1228 av Sofia Damm (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-04-13
Överlämnad
2017-04-13
Anmäld
2017-04-18
Svarsdatum
2017-04-26
Sista svarsdatum
2017-04-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den senaste tidens protester i Vitryssland (Belarus) har varit de största på många år. Runt om i landet har människor gått ut för att manifestera sitt missnöje med den så kallade ”parasitlagen” och situationen i landet. Protester som brutalt slagits ner av regimen, med hundratals arresterade, såväl äldre som unga. I media har vi bland annat kunnat se hur en äldre kvinna med funktionshinder arresterades för att senare slängas ut från polistransporten på gatan.

Vad hade dessa människor begått för brott? Den äldre kvinnan hade varit ute för att handla. De andra hade deltagit i en demonstration mot just ”parasitlagen”: lagen som tvingar arbetslösa att betala en straffskatt. Även värnpliktiga har drabbats av lagen. Eftersom de inte är registrerade som anställda är de arbetslösa och ska således betala straffskatt. Det faktum att de är i statens tjänst som värnpliktiga tycks lagstiftningen inte ta hänsyn till.

I riksdagen har utrikesministern svarat på flera frågor rörande Vitryssland. Utrikesministern har bland annat uttryckt att ”Sverige kommer att förbli pådrivande i [arbetet med att förbättra situationen i Vitryssland]” och att Sverige gör skillnad i frågan om Belarus.

Nyligen arrangerades Belarusdagarna i Stockholm. Då diskuterades landets nuvarande situation ur ett ekonomiskt och människorättsligt perspektiv. Vid seminariet deltog både journalister, politiker och Belaruskännare. Under seminariet framgick det att Syrienkrisen, flyktingsituationen, Libyen och det allmänna omvärldsläget tar stor energi från Utrikesdepartementet och att det därmed inte arbetas så mycket med situationen i Belarus för närvarande.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesministern:

 

På vilket sätt är Sverige fortsatt pådrivande i arbetet med att förbättra situationen i Vitryssland?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1228 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1228 av Sofia Damm (KD) Vitrysslands ”parasitlag” och Sveriges agerande

Sofia Damm har frågat mig på vilket sätt Sverige är fortsatt pådrivande i arbetet med att förbättra situationen i Vitryssland.

Jag vill försäkra Sofia Damm om att Vitrysslands demokratiska utveckling är och förblir en högt prioriterad fråga för regeringen. Sverige är i framkant bland EU-medlemsstaterna när det gäller utvecklingssamarbete för att nå ett öppnare och mer pluralistiskt vitryskt samhälle. Den främsta prioriteringen för Sveriges bilaterala bistånd till Vitryssland är insatser för att främja demokrati. Sverige samarbetar även med internationella organisationer som är verksamma i Vitryssland, och har genom detta samarbete kunnat bidra till viktiga resultat bl.a. gällande miljö och klimat, jämställdhet och småföretagares villkor. Det handlar om ett långsiktigt, uthålligt engagemang som stödjer förändringsaktörer och stärker civilsamhället, för att på längre sikt främja en demokratisering och reformer som förbättrar situationen för den vitryska befolkningen.

Samtidigt följer regeringen den oroande utvecklingen i Vitryssland mycket noga. Den senaste tidens omfattande gripanden och frihetsberövanden är oacceptabla och utgör oförsvarbara inskränkningar i yttrande- och mötesfriheten.

Inom EU är Sverige en tydlig förespråkare för att relationen mellan EU och Vitryssland bör villkoras till vitryska förbättringar av respekten för demokratiska principer och de mänskliga rättigheterna. Regeringen tar regelbundet upp frågan, inklusive i högnivåkontakter.

Sverige har vunnit gehör för att de krav som EU tidigare kopplade till sanktionerna, utöver frigivandet av politiska fångar, ska förbli en del av EU:s politik också framöver. Bättre respekt för mänskliga rättigheter är här centralt. Eftersom situationen för demokrati och mänskliga rättigheter i stort sett är oförändrad var det logiskt att de kvarvarande sanktionerna förlängdes vid den senaste översynen. Vi kommer fortsätta vara en aktiv och kritisk röst. Här är det även viktigt att vi lägger kraft på våra bilaterala kontakter med Vitryssland.

Efter de senaste händelserna bidrog Sverige till att initiera en diskussion i EU om situationen i Vitryssland och EU:s agerande. Vårt budskap har varit att vi inom EU inte kan fortsätta som ”business as usual” efter det som har hänt. Vitryssland måsta bestämma sig för vilken väg man vill gå. Vi har efterfrågat tydliga budskap från EU och en större roll för civilsamhället i dialogen med Vitryssland, samt säkerställt ett större fokus i dialogen på mänskliga rättigheter. En stark, gemensam EU-politik är avgörande för att kunna påverka situationen i Vitryssland.

Stockholm den 26 april 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.