Vinster inom skola, vård och omsorg

Skriftlig fråga 2021/22:1483 av Amineh Kakabaveh (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-04-20
Överlämnad
2022-04-21
Anmäld
2022-04-22
Svarsdatum
2022-04-27
Sista svarsdatum
2022-04-27
Besvarad
2022-04-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Välfärden ska vara generell, öppen för alla, behovsstyrd och skattefinansierad och hålla god kvalitet. Våra gemensamma skattepengar ska gå till att göra skolan, vården och omsorgen bättre – inte till att berika kapitalister.

Välfärden ska vara under demokratisk kontroll och insyn. De marknadsexperiment som genomförts i välfärden har gjort det svårare för politiken att styra.

Skolan ska vara likvärdig och kompensera för elevers olika behov, bakgrund och förutsättningar. Samhället har ett ansvar att ge varje barn goda förutsättningar i livet, och en likvärdig skola är helt avgörande för att nå dit.

Därför vill jag fråga finansminister Mikael Damberg: 

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att förbjuda vinstjakten – omvandla skolan, vården och omsorgen till att bli demokratiska styrda och ledda samhälleliga institutioner, vars huvudsyfte är ökad kvalitet i vård och omsorg samt ökade kunskaper och social kompetens hos skolans elever? 

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1483 besvarad av Finansminister Mikael Damberg (S)

Fi2022/ 01353 Finansdepartementet Civilministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1483 av Amineh Kakabaveh (-)
Vinster inom skola, vård och omsorg

Amineh Kakabaveh har frågat finansministern vad regeringen avser göra för att förbjuda vinstjakten inom skolan, vården och omsorgen samt säkerställa att de blir demokratiskt styrda samhälleliga institutioner vars huvudsyfte är kvalitet.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag vill inledningsvis säga att en av regeringens prioriterade frågor är att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Välfärden ska vara generell och öppen för alla. Skattebetalarnas pengar ska gå till att stärka skolan, sjukvården och omsorgen. Regeringen har därför på senare tid presenterat flera förslag som utgör en offensiv i denna riktning.

I slutet av mars beslutade regeringen om två propositioner inom skolans område. I den ena propositionen föreslår regeringen bland annat reglerade urvalsgrunder för förskoleklass, grundskola och grundsärskola samt tydligare villkor för nyetablering av fristående skolor. Förslagen syftar till att stärka elevers rätt till en likvärdig utbildning genom ett skolval på mer lika villkor.

I den andra propositionen lägger regeringen fram förslag för att öka likvärdigheten mellan kommunala och enskilda huvudmän. Bland annat föreslår regeringen att hemkommunen ska göra ett avdrag för merkostnader som kommunen har till följd av skolplaceringsansvaret när bidraget till en enskild huvudman beräknas.

Ett annat exempel på åtgärder som regeringen har vidtagit är propositionen om idéburen välfärd som överlämnades till riksdagen i början av mars i år. Propositionen syftar till att ge bättre förutsättningar för idéburna organisationer att bidra till en stark välfärd. Förslagen handlar bland annat om införandet av möjligheter för upphandlande myndigheter att reservera rätten att delta i offentliga upphandlingar till idéburna organisationer. Regeringen anser att mångfald och valfrihet kan uppnås utan vinstintressen i välfärden.

Regeringen ser också att allt fler valfrihetssystem har införts inom välfärden samtidigt som kommuner och regioner har fortsatt ansvar för att alla invånare får tillgång till likvärdig välfärd. Det förslag som Välfärdskommissionen har lämnat om att en genomlysning bör göras i syfte att öka kunskapen om systemens konsekvenser samt beskriva kostnader som uppstår i kommuner och regioner bereds inom Regeringskansliet.

Stockholm den 27 april 2022

Ida Karkiainen

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.