Villkor för lönebidragsanställningar

Skriftlig fråga 2010/11:553 av Brink, Josefin (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-05-26
Anmäld
2011-05-30
Besvarad
2011-06-01
Svar anmält
2011-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 maj

Fråga

2010/11:553 Villkor för lönebidragsanställningar

av Josefin Brink (V)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Enligt uppgifter till TT försöker Arbetsförmedlingen förmå regeringen att sänka kraven på företag som anställer personer med lönebidrag. Enligt myndigheten utgör kravet på kollektivavtalsenliga villkor och avtalsförsäkringar ett hinder för att hitta arbetsplatser för personer som är berättigade till lönebidrag.

Påståendet är märkligt med tanke på att samtliga arbetsgivare i offentlig sektor, samt ca 85 procent av de privata arbetsgivarna omfattas av kollektivavtal. Det kan knappast vara de återstående 15 procenten som inte tecknat avtal och försäkringar för sina anställda som är nyckeln till fler lönebidragsanställningar.

Man kan också fråga sig vari det rimliga ligger att staten genom lönebidraget ska subventionera arbetsgivare som ställer sig utanför den svenska modellen med kollektivavtal, och vars löner och arbetsvillkor därmed inte kan garanteras hålla skälig nivå. Personer med funktionsnedsättning som innebär nedsatt arbetsförmåga ska naturligtvis ha samma rätt som alla andra att arbeta under trygga och reglerade villkor.

Min fråga till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström är:

Avser arbetsmarknadsministern att ta initiativ till att ändra kraven för lönebidragsanställningar i enlighet med Arbetsförmedlingens önskemål?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:553 besvarad av Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

den 1 juni

Svar på fråga

2010/11:553 Villkor för lönebidragsanställningar

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Josefin Brink har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att ändra kraven för lönebidragsanställningar. Frågan har ställts mot bakgrund av uppgifter i massmedierna om att Arbetsförmedlingen till regeringen har framfört önskemål om detta.

Enligt gällande ordning ska Arbetsförmedlingen kontrollera att personer som anställs med lönebidrag har lön och andra anställningsförmåner som följer av kollektivavtal eller är likvärdiga med förmåner enligt kollektivavtal inom branschen. Ordningen har i praktiken byggt på att arbetsgivare som saknar kollektivavtal eller hängavtal har kunnat teckna försäkringar motsvarande avtalsförsäkringarna hos de av parterna ägda försäkringsbolagen Fora (tjänstemannaområdet) och Collectum (arbetarområdet). Sedan ett par år är emellertid det inte längre möjligt på tjänstemannaområdet.

Arbetsförmedlingen har uppmärksammat regeringen på att detta riskerar att påverka möjligheterna att finna platser för anställning med lönebidrag negativt. I sammanhanget har förmedlingen framhållit att små företag i betydligt mindre utsträckning än större har kollektivavtal. Dessa företag är samtidigt en av Arbetsförmedlingens viktigaste målgrupper för att få ut personer i anställningar med lönebidrag.

Frågan bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Min utgångspunkt är å ena sidan att regelverket måste främja möjligheterna för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga att komma i arbete, å andra sidan att den anställde bör tillförsäkras goda arbetsvillkor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.