vetorätt mot plats för slutförvar av kärnavfall

Skriftlig fråga 1997/98:6 av Goës, Eva (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-09-18
Anmäld
1997-09-22
Besvarad
1997-09-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:6 av Eva Goës (mp) till miljöministern om vetorätt mot plats för slutförvar av kärnavfall

Miljöministern svarade på en fråga i riksdagen den 12 februari att hon stod fast vid sitt uttalande att "kommuner som frivilligt deltar i SKB:s förundersökningar får rätt att säga nej till slutförvar av utbränt kärnbränsle".

Hon fortsatte med "att kommuner som deltar i förundersökningar kan skaffa sig ett ordentligt faktaunderlag och noga väga skäl för och emot innan eventuella folkomröstningar och beslut i kommunen. Därför skall inte ett deltagande i en förundersökning på något sätt binda kommunen."

Men nu är Malå i andra stadiet. När kallas något för förstudie? När övergår det i något annat? Platsundersökning? Detaljundersökning? Var kommer bindningen in? Hur länge sträcker sig vetorätten?

Malåborna har rätt att redan i dag få veta om de kan utnyttja vetorätten även efter en platsundersökning och efter en folkomröstning som säger ja till fortsatta studier. Dessutom behöver de få en garanti att vetorätt inte försvinner på grund av lagändring i ett senare skede.

Min fråga till Anna Lindh är:

Vad avser miljöministern göra för att en kommun som ställt upp på förstudie och sagt ja efter folkomröstning till platsundersökning om slutförvar av kärnavfall garanteras vetorätt därefter?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:6 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:6 om vetorätt mot plats för slutförvar av kärnavfall
    Miljöminister Anna Lindh

Eva Goës har frågat mig vad miljöministern avser att göra för att en kommun som ställt upp på förstudie och sagt ja efter folkomröstning till platsundersökning om slutförvar av kärnavfall, garanteras vetorätt därefter.

Regeringen prövar tillkomsten av ett slutförvar för använt kärnbränsle enligt 4 kap. naturresurslagen (1987:12) och kärntekniklagen (1984:3). Det kommunala inflytandet, det s.k. vetot, som det anges i bestämmelserna i 4 kap. naturresurslagen kommer inte på något sätt att påverkas av om en kommun medverkat eller inte i de förstudier eller platsundersökningar som pågår för att hitta en lämplig plats för ett slutförvar. Som jag nämnde i ett frågesvar i riksdagen i våras kan självfallet ett frivilligt deltagande i sådana undersökningar inte binda kommunen i fråga om eventuella framtida ställningstaganden till en tillståndsansökan. Det kommunala inflytandet vid tillåtlighetsprövningen enligt 4 kap. naturresurslagen av ett slutförvar är inte heller kopplat till ställningstaganden i en eventuell tidigare folkomröstning rörande platsundersökning. Kommunen kan dessutom avbryta sin medverkan i ett senare skede oavsett resultat i en folkomröstning.

Det finns således inte skäl att vidta några särskilda åtgärder beträffande kommunens inflytande i beslutsprocessen eftersom detta inte ändras genom deltagande i förstudie och platsundersökning eller eventuell folkomröstning rörande dessa.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.