Verkställighet av säkerhetshot

Skriftlig fråga 2021/22:816 av Ludvig Aspling (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-17
Överlämnad
2022-01-19
Anmäld
2022-01-20
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

År 2019 hade säkerhetspolisen minst elva stycken öppna ärenden gällande personer som skulle utvisas från Sverige enligt lagen om särskild utlänningskontroll. Enligt uppgift kunde sex stycken av dessa inte utvisas på grund av EKMR-barriär mot hemlandet, enligt uppgift bland annat Egypten och Irak. Samma år uttalade statsrådet Mikael Damberg under en interpellationsdebatt att han trodde att regeringen skulle lyckas verkställa utvisningarna.

Den årliga skrivelsen redogör endast för antalet ärenden men inte för hur många sådana fall som verkställts. Enligt en ledarartikel i GP från 2021 har ingen av de sex personer verkställts, och på grund av den i och för sig välgrundade sekretessen är det svårt att hitta tillförlitliga uppgifter om hur dessa ärenden har fortskridit. Riksdagen har med andra ord begränsade möjligheter att granska regeringens arbete.

Jag vill därför fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Varför har ministern och regeringen inte redogjort för antalet verkställigheter i skrivelsen?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:816 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/00151 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:816 av Ludvig Aspling (SD)
Verkställighet av säkerhetshot

Ludvig Aspling har frågat mig varför regeringen inte redogjort för antalet verkställigheter i den årliga skrivelsen med redogörelse för tillämpningen av lagen om särskild utlänningskontroll.

I samband med införandet av lagen om särskild utlänningskontroll angavs i propositionen att den parlamentariska kontrollen av hur regeringen tillämpar terroristbestämmelserna och reglerna om tvångsåtgärder skulle ske genom att regeringen årligen lämnar en skrivelse till riksdagen. Den senaste redogörelsen för tiden från och med den 1 juli 2020 till och med den 30 juni 2021 lämnades i regeringens skrivelse 2021/22:73.

I redovisningen ingår nya utvisningsärenden enligt lagen, ärenden där omprövning har begärts av tidigare meddelade utvisningsbeslut och omprövning av andra beslut som regeringen fattat med stöd av lagen, t.ex. beslut i fråga om begränsning av anmälningsplikt.

Enligt lagen om särskild utlänningskontroll är det Säkerhetspolisen som ska svara för verkställigheten av ett beslut om utvisning som regeringen fattat med stöd av lagen. Antalet verkställigheter ingår därför inte i redovisningen över regeringens tillämpning av lagen.

Utvisningsbeslut ska alltid verkställas när så är möjligt. Regeringen arbetar därför vidare med frågan om att undanröja de verkställighetshinder som finns i de aktuella utvisningsärendena, och möjliggöra för Säkerhetspolisen att verkställa besluten. Under tiden har de utvisade personerna inte möjlighet att arbeta i Sverige och eftersom de har anmälningsplikt är deras rörelsefrihet dessutom kraftigt begränsad.

Stockholm den 26 januari 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.