Ventrafiken

Skriftlig fråga 2013/14:309 av Karlsson, Anders (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-13
Anmäld
2014-01-13
Besvarad
2014-01-22
Svar anmält
2014-01-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 januari

Fråga

2013/14:309 Ventrafiken

av Anders Karlsson (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Ön Ven är belägen ca 4,5 kilometer från den skånska västkusten och 8,5 kilometer från närmaste punkt på Själland i Danmark. Den har runt 360 permanenta invånare. Ven inkorporerades 1959 med Landskrona.

Ventrafikens verksamhet omfattar ca 300 000 passagerare per år och strax över 30 000 fordon.

Rederiaktiebolaget Ventrafiken bildades 1991 som Ven-Trafiken AB och har som uppgift att bedriva turlistbunden trafik, såväl gods- som passagerartrafik inom samt till och från Landskrona stad samt därmed förenlig och kompletterande kompetensenlig verksamhet. Rederiaktiebolaget Ventrafiken är ett helägt dotterbolag till Landskrona stad. Färjetrafiklinjen baseras på ett avtal med Landskrona stad som också lämnar driftsbidrag för viss del av verksamheten. Förutom stadens bidrag lämnar Skånetrafiken ett årligt bidrag till rederiet för att man upprätthåller kollektivtrafiken med daglig trafik till och från Ven.

Den borgerliga kommunledningen i Landskrona har försatt bolaget och Ventrafiken i ekonomisk kris. Styrelsen har avgått, och fartygstrafiken pågår då på dispens från Transportstyrelsen. Jag ser det inte som en självklarhet att kommunen och regionen ensamma ska finansiera Ventrafiken och lösa dess ekonomiska problem. Staten borde kunna ta ett ansvar för Ven. Ett sådant ansvar tas på många håll via Trafikverket Färjerederiet.

Mot bakgrund av vilka fakta och argument kan/kan inte Landskrona få statligt stöd för Ventrafiken?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:309 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 22 januari

Svar på fråga

2013/14:309 Ventrafiken

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Anders Karlsson har frågat mig mot bakgrund av vilka fakta och argument kan/kan inte Landskrona få statligt stöd för Ventrafken.

Frågan är ställd med anledning av att Rederiaktiebolaget Ventrafiken, som ägs av Landskrona kommun, har ekonomiska problem.

Som Anders Karlsson sedan tidigare vet, är det inte möjligt att ge statliga bidrag till driften av Ventrafiken. Det finns statliga bidrag för drift av enskilda vägar som även ges till vissa enskilda färjor. Sådana bidrag kan inte komma i fråga för Ventrafiken, eftersom denna färjeled är en allmän färjeled, inom ett kommunalt väghållningsområde där Landskrona kommun är väghållare för allmänna vägar. För sådana så kallade statskommunala vägar fanns det tidigare särskilda bidrag för drift och underhåll men det systemet upphörde 1993 då dessa bidrag samordnades i det generella bidrag som kommunerna får från staten.

Det är väghållaren Landskrona kommun som ansvarar för att en fungerande färjetrafik till och från Ven upprätthålls. Därmed är det också Landskrona som ytterst har att lösa de ekonomiska frågor som Anders Karlsson tar upp i sin fråga.

För att täcka kostnaderna för en allmän färja finns det i väglagen en bestämmelse som ger möjlighet att ta ut avgifter. Regeringen har år 1990 medgett att Landskrona får ta ut avgifter för begagnandet av färjeleden Landskrona-Ven.

Därutöver har staten också stöttat trafiken till och från Ven genom att medfinansiera investeringar i bl.a. färja och terminaler med 50 procent.

Via länstransportplanen för Skåne, i form av statliga bidrag till regionala kollektivtrafikanläggningar, har sammanlagt 131,1 miljoner kronor betalats ut t.o.m. år 2013.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.