Venezuelas brott mot demokratin

Skriftlig fråga 2016/17:1174 av Birgitta Ohlsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-31
Överlämnad
2017-04-03
Anmäld
2017-04-04
Svarsdatum
2017-04-12
Sista svarsdatum
2017-04-12
Besvarad
2017-04-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Venezuelas högsta domstol tog i onsdags kontroll över parlamentet och alla dess funktioner, efter att ha angett att lagstiftare agerar utomrättsligt.  Medan domstolen anses vara i president Maduros kontroll är parlamentet en viktig institution för oppositionen.  Detta innebär att domstolen själv kommer att kunna stifta lagar. Det har kallats en kupp mot konstitutionen. De demonstrationer som oppositionen har försökt att genomföra uppges ha stoppats av anhängare till presidenten. Flera viktiga grannländer uttrycker sin oro.

Detta är ingen isolerad händelse och troligen tyvärr inte presidentens sista försök att koncentrera makten. Landet är i en djup kris. Så sent som i början av veckan bad president Nicolas Maduro FN om bistånd med läkemedel.  Patienter dör på sjukhusen eftersom det råder akut brist på mediciner och sjukvårdsmaterial. Under hela förra året hölls massdemonstrationer mot regeringen. I Venezuela, ett land i frånvaro av militär konflikt och med otroliga naturtillgångar, pågår en humanitär katastrof. Det är sorgligt att vi på 2010-talet åter ser kommunistiska matköer. Maduro har svarat på protesterna med att öka förtrycket. Presidenten har dessutom fortsatt med företrädaren Hugo Chavez nedmontering av pressfriheten. Samtidigt fängslas oppositionen, i terrorismbekämpningens namn. Amnesty International har berättat om hur säkerhetsstyrkor dränkt in en kvinnlig aktivist i vatten, för att sedan utföra elchocker på hennes könsorgan. Skenavrättningar, misshandel och försvinnanden är vanligt förekommande.

Detta är oacceptabelt. Redan på Chavez tid stod det klart att Venezuela var på väg mot avgrunden. Sverige bör nu stödja de demokratiaktivister som finns kvar i landet och i alla kontakter med landet tydliggöra att Sverige inte tolererar vare sig socialistisk svältpolitik eller andra brott mot de mänskliga rättigheterna. Frågan bör tas upp på FAC så fort som möjligt. Ett gemensamt fördömande av den venezuelanska regimen måste med kraft uttalas från EU.

Jag vill mot bakgrund av ovan fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

På vilket sätt kommer ministern att markera mot de brott mot demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer som den venezuelanska regimen gör sig skyldig till?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1174 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1174 av Birgitta Ohlsson (L) Venezuelas brott mot demokratin

Birgitta Ohlsson har frågat mig på vilket sätt jag kommer att markera mot de brott mot demokrati, mänskliga rättigheter och rättstatens principer som den venezuelanska regimen gör sig skyldig till. Frågan ställdes mot bakgrund av att landets högsta domstol i förra veckan genom ett par beslut ogiltigförklarade parlamentet och berövade dess ledamöter deras parlamentariska immunitet.

Det bör noteras att denna domstol, Tribunal Supremo de Justicia, kontrolleras av landets president Nicolas Maduro. Åtgärderna var en ytterligare upptrappning av den pågående konfrontationen mellan presidenten och oppositionen, och det var den senare som vann en övertygande majoritet i parlamentet vid det senaste valet 2015. Denna konfrontation har under en lång tid förlamat Venezuela och landet befinner sig nu i en mycket svår politisk, ekonomisk och humanitär situation.

Oppositionen betecknade domstolens beslut som en statskupp och en liknande åsikt framfördes av generalsekreteraren för OAS (Organization of American States) Luis Almagro. Det permanenta rådet inom OAS har framfört stark kritik mot åtgärderna och uppmanat Venezuelas regering att återupprätta parlamentets konstitutionella auktoritet.

EU gjorde också tidigt ett uttalande, som Sverige stod bakom, där besluten av Venezuelas högsta domstol ifrågasätts och där EU erinrar om att full respekt för landets författning och demokratiska principer är avgörande för att uppnå en fredlig utgång av den svåra situationen samt för att återfå politisk stabilitet i landet. Venezuelas regering uppmanades att arbeta tillsammans med alla aktörer och institutioner i landet med full respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter.

President Maduro verkade ta intryck av den hårda kritiken mot åtgärderna. I ett tal uppmanade presidenten domstolen att se över sina beslut gentemot parlamentet, vilket den också omedelbart gjorde och antog nya beslut som förefaller ha delvis återupprättat parlamentets auktoritet.

Vi kommer att bevaka utvecklingen genom EU och Europeiska utrikestjänsten, som har en delegation i Caracas. Sverige har ingen ambassad i Caracas, men vi följer utvecklingen via vår ambassad i Bogota.

Vi kommer fortsatt att noga bevaka utvecklingen och framföra våra synpunkter vad gäller vikten av respekt för demokrati, mänskliga rättigheter och rättstatens principer. Det krävs att Venezuelas regering vidtar åtgärder för att vända den negativa utvecklingen i landet där nu en majoritet av landets befolkning lever i fattigdom och stor varubrist.

Stockholm den 11 april 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.