vegetabilisk skolmat

Skriftlig fråga 1998/99:84 av Ringqvist, Jonas (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-11-20
Anmäld
1998-11-23
Besvarad
1998-11-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:84 av Jonas Ringqvist (v) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om vegetabilisk skolmat

den 20 november

Alltfler ungdomar väljer att bli vegetarianer eller veganer. De gör det oftast utifrån etiska skäl, för att visa sitt motstånd mot djurförtryck och en dålig djurhållning, eller utifrån resurshushållningsskäl. Det innebär för många ungdomar att de inte får någon fullvärdig skolmat eftersom många kommuner vägrar att servera en helt vegetabilisk kost.

Ett exempel är Lidköpings kommun där eleverna fått beskedet att kommunen inte bedömer vegetabilisk kost som fullvärdig och därför inte serverar sådan. Det innebär att de elever som inte vill äta animaliskt får nöja sig med det salladsbord som finns för alla eleverna. Jessica Johansson är en av de elever på De la Gardieskolan i Lidköping som diskrimineras utifrån sitt etiska ställningstagande att inte äta animaliska produkter. Hon berättar att naturligtvis går det ut över hennes skolgång att hon inte får riktig skolmat. Hon säger att hon blir trött och att det är jobbigt när man går en hel dag utan mat. Många fler elever i Sverige delar hennes situation, både på högstadieskolor och gymnasieskolor.

Vilka åtgärder avser skolministern vidtaga för att även de elever som av etiska eller av andra skäl väljer att bara äta vegetabiliskt skall få en fullvärdig skolmat?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:84 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:84 om vegetabilisk skolmat
    Statsrådet Ingegerd Wärnersson

den 26 november

Jonas Ringqvist har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidtaga för att även de elever som av etiska eller av andra skäl väljer att bara äta vegetabiliskt skall få en fullvärdig skolmat.

Jag tycker att det är väsentligt att kommunerna serverar en skolmåltid som ger eleverna möjligheter att äta ett näringsriktigt mål mitt på dagen för att de skall kunna vara aktiva och ta till sig kunskaper under resten av dagen.

Skolmåltiderna är ett rent kommunalt ansvar. Det är emellertid också viktigt att betona föräldrarnas huvudansvar för sina barns fostran och utveckling.

Vad gäller Lidköpings kommun har jag erfarit att kommunen inte serverar vegankost. Däremot erbjuds eleverna vegetariska måltider.

Vad en skolmåltid skall bestå av och vilka alternativ som skall serveras bör enligt min bedömning även i fortsättningen avgöras av varje enskild kommun. Jag förutsätter att kommunerna tar del av andra kommuners goda erfarenheter vid utformningen av den egna verksamheten. I maj i år inbjöd skolminister Ylva Johansson tillsammans med socialministern och jordbruksministern till en diskussion om skolmat, hälsa och kvalitet. Regeringen gav i samband med denna diskussion Statens livsmedelsverk i uppdrag att i projektform främja förutsättningarna för mer näringsriktiga och lustfyllda skolmåltider. Staten livsmedelsverk skall bedriva projektet under en tid av två läsår i samråd med Statens skolverk, Folkhälsoinstitutet, Fiskeriverket och Svenska Kommunförbundet. Projektet skall redovisas senast den 1 oktober år 2000. Därutöver har riksdagen i enlighet med regeringens förslag beslutat att elever inom grundskolan och motsvarande skolformer skall erbjudas kostnadsfria skolmåltider. Lagändringen trädde i kraft den 1 januari i år.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.