veganmat i skolan

Skriftlig fråga 2001/02:247 av Carlström, Marianne (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-11-22
Anmäld
2001-11-27
Besvarad
2001-11-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 november

Fråga 2001/02:247

av Marianne Carlström (s) till jordbruksminister Margareta Winberg om veganmat i skolan

En allt större andel ungdomar i vårt samhälle väljer av olika skäl att äta vegetarisk eller veganmat. I dag erbjuder inte alla kommuner veganmat i skolan bl.a. på grund av att de anser att det blir för stora kostnader. Detta innebär att de elever som inte vill äta animaliskt får nöja sig med den del av maten som är vegetabilisk @ detta leder till att de elever som är veganer inte får någon daglig fullvärdig skolmat.

Skolmaten har en mycket viktig funktion. Den innebär en nödvändig paus från skolarbetet med social gemenskap samtidigt som den står för en tredjedel av det totala näringsintaget. Alla elever, grundskole- och gymnasieelever, har rätt till ett fullvärdigt och näringsriktigt mål mitt på dagen, detta måste även gälla om man är vegan.

Därför anser jag att det är viktigt att öka kunskapen, både i skolan och hos ungdomarna själva, om hur veganmat tillagas på ett tilltalande och näringsriktigt sätt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga hur jordbruksminister Margareta Winberg ser på elevernas möjligheter att få tillgång till näringsmässig veganmat i skolan?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:247 besvarad av

den 28 november

Svar på fråga 2001/02:247 om veganmat i skolan

Jordbruksminister Margareta Winberg

Marianne Carlström har frågat mig hur jag ser på elevernas möjligheter att få tillgång till näringsmässig veganmat i skolan.

För det första vill jag understryka att detta är en kommunal fråga som regeringen inte styr över direkt. Men som Marianne Carlström påpekar utgör skolmåltiden en viktig del av det dagliga näringsintaget för barn och ungdomar. Skolmåltiden är också viktig av sociala och andra skäl. Detta har därför uppmärksammats av regeringen och inom ramen för anslaget 43:16 Åtgärder på livsmedelsområdet har regeringen gett bidrag till en rad projekt kring skolmat. Projekten har bl.a. handlat om praktisk och teoretisk utbildning i matlagning och näringslära av såväl skolkökspersonal som föräldrar och elever. Andra projekt har varit inriktade på att höja måltidens status i skolan och att finna nya sätt att arbeta för att nå en god måltidsmiljö i skolan.

Av olika skäl väljer i dag många ungdomar att äta vegetarisk mat eller veganmat. Naturligtvis är det då viktigt att det finns näringsriktiga och, inte minst, välsmakande maträtter även för dessa grupper. Eftersom det funnits brister på detta område har regeringen gett stöd till flera projekt som är särskilt inriktade på vegetarisk mat och veganmat, i såväl skolan som hemmet. I ett projekt som drivs av Svenska Vegetariska Föreningen ska man t.ex. ta fram utbildningsmaterial kring vegankost, som kan användas i skolorna. Vidare ska man utarbeta en "veganmatpyramid" och särskilda matsedlar som skolorna kan rekvirera kostnadsfritt. Dessutom ska man inom projektet arrangera seminarier för kostchefer och skolmåltidsansvariga. Syftet är att öka kunskapen på området och bidra till att vegankosten i skolan håller hög näringsmässig kvalitet. Min grundinställning är således att elever i den svenska grundskolan ska ges en reell valmöjlighet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.