Växande vårdköer

Skriftlig fråga 2016/17:1376 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-10
Överlämnad
2017-05-11
Anmäld
2017-05-12
Svarsdatum
2017-05-17
Sista svarsdatum
2017-05-17
Besvarad
2017-05-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Över 100 000 människor står i dag i vårdköer i Sverige. Därtill är det stora skillnader beroende var i Sverige man bor. Detta är helt oacceptabelt.

Nuvarande regering har medvetet tagit bort det redskap (kömiljarden) som bidrog till att halvera väntetiderna gällande operation inom specialistvården. Nu är vårdköerna tillbaka på samma höga nivåer som år 2007. Detta enligt Sveriges Kommuner och Landstings sammanställning av väntetider enligt vårdgarantin.

Nu signalerar regeringen att den ska införa en ny miljard, kallad patientmiljard, i vården. Det är oklart exakt hur den ska finansieras och vad den ska innehålla. Hur dagens vårdköer ens ska kunna halveras ger regeringen inga svar på. Det går heller inte att utröna om det kommer att förekomma några som helst prestationskrav i den nya skisserade åtgärden.

När det gäller nuvarande professionsmiljard skriver regeringen i sin skrivelse 2016/17:102 Utvecklingen inom den kommunala sektorn att ”den överenskommelsen innehåller inga prestationskrav eller villkor för att få ta del av medlen”. Detta är inte ett seriöst sätt att arbeta med riktade statsbidrag. Dessa ska vara uppföljningsbara, tidsbegränsade och i görligaste mån resultatinriktade.

Att vårdköer nu ökar kraftigt är ett underkännande av den hittills förda politiken.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga regeringen och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Vilken analys gör ministern av att vårdköerna växer, och vilka konkreta prestationsbundna åtgärder avser ministern och regeringen att patientmiljarden ska innehålla för att vända utvecklingen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1376 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2017/02916/FS

Socialdepartementet

Socialförsäkringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1376 av Cecilia Widegren (M) Växande vårdköer

Cecilia Widegren har frågat mig vilken analys jag gör av att vårdköerna växer, och vilka konkreta prestationsbundna åtgärder jag och regeringen avser att patientmiljarden ska innehålla för att vända utvecklingen.

Tillgänglighet i vården är en prioriterad fråga för regeringen. Sett över tid har tillgängligheten i vården förbättrats, men de senaste åren finns en oroväckande utveckling kopplat till tillgänglighetsmåtten i vårdgarantin. Det är dock värt att notera att denna utveckling startade redan 2014, under den tidigare prestationsbaserade kömiljardens sista år.

Regeringen har som Cecilia Widegren anför aviserat en ny tillgänglighetssatsning, en patientmiljard. Satsningen står på två ben där det ena är en skärpt vårdgaranti i primärvården och det andra är så kallade patientkontrakt. Dagens vårdgarantigräns ligger på sju dagar för besök i primärvården. Regeringen vill skärpa den gränsen, så att patienten snabbare än idag får rätt vård. Den enskilde patientens behov ska styra. Förbättringar kan ske genom exempelvis ändrade öppettider, nya och utvecklade arbetssätt, rekrytering av personal, digitala kontaktvägar för patienterna och liknande åtgärder som ger patienten en snabbare vård än med dagens vårdgaranti. Patientkontrakt berör patienter med många vårdkontakter och/eller komplexa behov. De riskerar idag att falla mellan stolarna och utlämnas till att få hålla ihop sin egen vård. Patientkontraktet är en sammanhållen plan över inplanerade vårdinsatser. Kontraktet ska bidra till trygghet för patienten i att veta vilka vårdinsatser som är inplanerade och att de kommer att genomföras inom rimlig tid. Finansieringen av patientmiljarden kommer att presenteras i budgetpropositionen.

Regeringen gör även en riktad satsning på att korta väntetiderna och öka jämlikheten i cancervården. Huvudfokus i satsningen är att införa en modell med standardiserade vårdförlopp. Aktuella uppföljningar från Regionala Cancercentrum i Samverkan och Socialstyrelsen visar bland annat att utvecklingen på det området redan har brutits och att väntetiderna kortats väsentligt med standardiserade vårdförlopp.

Uppföljning av väntetiderna är en viktig del i såväl regeringens som landstingens arbete med att förbättra tillgängligheten i vården. Därför har Socialstyrelsen fått regeringens uppdrag att utveckla uppföljningen av hälso- och sjukvårdens tillgänglighet.

Frågan om tillgänglighet hänger också starkt samman med frågan om kompetensförsörjning. De problem med bemanning och kompetensförsörjning som finns i vården bidrar till att minska vårdens kapacitet och därmed också tillgängligheten. Här har regeringen vidtagit en mängd åtgärder. De generella statsbidragen höjs med miljardbelopp för landstingen från 2017. En särskild professionsmiljard har införts som adresserar just utmaningarna kring kompetensförsörjning, bland annat har medel tillförts för att ge fler sjuksköterskor möjlighet att läsa till specialistsjuksköterskor med bibehållen lön. Medel har också tillförts för validering av utländska hälso- och sjukvårdsutbildningar liksom för utbyggnad av utbildningsplatser inom sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeutbildningarna. Arbetsgivarna har också ett viktigt ansvar för att vårdens arbetsmiljö och arbetsvillkor gör det attraktivt för personal att bli anställda och arbeta kvar i vården.

Min sammantagna bedömning utifrån vad som anförts ovan är att regeringen gör kraftfulla insatser som på olika sätt syftar till att förbättra tillgängligheten för patienter.

Stockholm den 17 maj 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.