Växande kommunal låneskuld

Skriftlig fråga 2019/20:223 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-21
Överlämnad
2019-10-22
Anmäld
2019-10-23
Svarsdatum
2019-10-30
Sista svarsdatum
2019-10-30
Besvarad
2019-10-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Enligt en aktuell rapport från kommunernas gemensamma upplåningsinstitut Kommuninvest ökade kommunernas skuld i fjol med 52 miljarder kronor till 656 miljarder. Kommuninvest skriver att den huvudsakliga drivkraften bakom skuldökningen är fortsatt ökande investeringar till följd av en stark befolkningstillväxt, ökande inflyttning till städerna och omfattande renoveringsbehov av fastigheter byggda i slutet av 1960-talet och början av 70-talet.

Oroande är att prognosen för framtiden säger att låneskulden kommer att fortsätta öka, detta som en följd av svagare ekonomi i kombination med nödvändiga investeringar och de fortsatta demografiska utmaningarna. Kommuninvest flaggar också för att kommunerna framöver kommer att behöva prioritera mellan olika investeringar för att upprätthålla balans i ekonomin – och därmed riskera att tvingas skära i delar av den kommunala välfärden för investeringar i övrigt.

Nyligen har även SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, varnat för betydande utmaningar för landets kommuner gällande ekonomin i år och pekat på att ett nittiotal kommuner riskerar underskott. Således tyder lite på att nästa års rapport från Kommuninvest kommer att beskriva en muntrare verklighet än den aktuella.

Kommunernas ansträngda ekonomi är naturligtvis mycket bekymmersam, då grundläggande delar av välfärden möter medborgarna via kommunerna.

Med anledning av det ovan anförda vill jag ställa följande fråga till finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att kommunernas växande låneskuld inte ska gå ut över den kommunala välfärden?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:223 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)




Svar på fråga 2019/20:223 av Tobias Andersson (SD)

Växande kommunal låneskuld

Tobias Andersson har frågat finansministern Magdalena Andersson vilka åtgärder hon avser att vidta för att kommunernas växande låneskuld inte ska gå ut över den kommunala välfärden.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Välfärden ska värnas och stärkas, vilket kräver en kombination av åtgärder. Staten och kommunerna har ett gemensamt ansvar. Staten ska ge goda förutsättningar för det omställningsarbete som kommer att krävas. Kommunerna behöver dels fortsätta sitt arbete med att anpassa och utveckla verksamheten, dels ta hänsyn till nivån på skuldsättningen, allt för att nå kravet på en hållbar ekonomi.

Statsfinanserna är starka och regeringen arbetar för en stabil finansiering av välfärden. Regeringen har tydligt visat att den värnar välfärden, bl.a. genom att öka de generella statsbidragen. Vi behöver också utveckla en mer strategisk styrning av statsbidragen. Regeringens förslag på förändringar i det kommunala utjämningssystemet bidrar till att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar för kommunerna, vilket är viktigt för tillgången till välfärd i hela landet. Kommunernas största inkomst är skatteintäkterna varför satsningar på jobb och sysselsättning är en mycket viktig komponent för att värna välfärden. Den stigande efterfrågan på kommunala välfärdstjänster behöver mötas på ett kostnadseffektivt sätt genom bl.a. nya och förbättrade arbetssätt samt ett innovativt nyttjande av teknik och digitala tjänster.

Det kommer att krävas prioriteringar så att mer resurser går till välfärden kommande år samtidigt som det är viktigt att de existerande medlen används på ett effektivt sätt. Regeringen avser att fortsätta föra en politik som stärker välfärden och följer noga utvecklingen av ekonomin i kommunerna.

Stockholm den 30 oktober 2019

Lena Micko

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.