Vattenkraftens betydelse och förutsättningar

Skriftlig fråga 2019/20:518 av Rickard Nordin (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-11-29
Överlämnad
2019-11-29
Anmäld
2019-12-02
Sista svarsdatum
2019-12-11
Svarsdatum
2019-12-18
Besvarad
2019-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Alla prognoser visar på ökade behov av el. Det innebär också att behovet av förnybar el ökar. Det är tydligt att det som byggs ut på marknadsmässiga villkor till största delen är vindkraft. Vindkraften har fantastisk potential, men trots att tillgängligheten blir högre och högre uppstår trots allt tillfällen då det blåser mindre. Då är vattenkraften och dess reglering avgörande.

Sverige har i dag en mycket klimatsmart elproduktion och unika möjligheter att kunna balansera en alltmer variabel elproduktion. Stora delar av Europa ser också Norden som sitt gröna batteri. Här har vattenkraften en stark ställning och står för stora andelar av elproduktionen. Detta slås fast i såväl energiöverenskommelsen som den av riksdagen antagna propositionen Vattenmiljö och vattenkraft (2017/18:243).

I praktiken möter dock branschföreträdare återkommande exempel på att lokala myndigheter och sektorsmyndigheter tycks ha svårt att leva upp till intentionerna om balans mellan miljö- och vattenkraftsintressena i prövningar. Mark- och miljööverdomstolen i Vänersborg har exempelvis öppet kritiserat en enskild länsstyrelse för bristande opartiskhet och konstaterar allmänt att processföringen skiljer sig mellan länsstyrelserna.

Regeringen står i begrepp att fatta beslut om en ny nationell plan för omprövning av vattenkraft (NAP). Något som ska ske efter diskussioner med genomförandegruppen för energiöverenskommelsen. Utan tydligare styrning och vägledning av myndigheterna i enlighet med de politiska intentionerna riskerar dock vattenkraftens bidrag till produktionsmängd, men också effekt- och reglerförmåga, att kringskäras oavsett vad den nationella planen anger. Det i ett läge där energisystemet inte har råd att tappa fler terawattimmar förnybar elproduktion. 

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Hur avser ministern att styra länsstyrelser och sektorsmyndigheter så att de arbetar i enlighet med lagstiftningens och uppdragens intentioner, och hur avser ministern att följa upp detsamma?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:518 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)



M2019/02136Nm

Miljödepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:518 av Rickard Nordin (C)
Vattenkraftens betydelse och förutsättningar

Rickard Nordin har frågat mig hur jag avser att styra länsstyrelser och sektorsmyndigheter så att de arbetar i enlighet med lagstiftningens och uppdragens intentioner, och hur jag avser att följa upp detsamma.

Frågan är ställd i ljuset av att regeringen står i begrepp att fatta beslut om
en nationell plan för omprövning av sådana vattenverksamheter som har tillkommit för produktion av vattenkraftsel. Planen ska ange en nationell helhetssyn i fråga om att verksamheterna ska förses med moderna miljövillkor på ett samordnat sätt med största möjliga nytta för vattenmiljön
och för nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel.

Bestämmelser om nationell plan för moderna miljövillkor regleras i miljöbalken och i förordningen om vattenverksamheter. Genom ändringar i vattenförvaltningsförordningen har regeringen infört en skyldighet för vattenförvaltningen att fullt ut använda de möjligheter som EU-rätten ger avseende undantag och förklarande av vatten som kraftigt modifierade.
I syfte att säkerställa genomslag av denna ändring har regeringen gett
Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att se över sina föreskrifter och vägledningar så att dessa möjligheter används fullt ut. Uppdraget ska redovisas senast den 1 januari 2020. Regeringen har också uppdragit åt
Havs- och vattenmyndigheten att utveckla sin vägledning för hur miljöanpassning av vattenkraften kan ske på ett kostnadseffektivt sätt i förhållande till eftersträvad miljönytta. Uppdraget ska redovisas senast
den 1 mars 2020.

Ett förslag till nationell plan för moderna miljövillkor bereds just nu i Regeringskansliet. Frågor om genomförande och behov av ytterligare styrning av myndigheterna hanteras inom ramen för den beredningen.

Stockholm den 18 december 2019

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.