Vattenförsörjningen i Rojava

Skriftlig fråga 2020/21:2948 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-21
Överlämnad
2021-05-24
Anmäld
2021-05-25
Svarsdatum
2021-05-26
Besvarad
2021-05-26
Sista svarsdatum
2021-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Undertecknad har vid ett flertal tillfällen lyft situationen för de kurdiska invånarna i Afrinprovinsen i nordvästra Syrien, som närmast ser ut att utsättas för en form av etnisk rensning. Till följd av systematiska och återkommande övergrepp från turkiska trupper och till dem allierade jihadister ser framtiden alltmer dyster ut. Det har därför kommit att bli ett exempel på vad som hade kunnat ske i nordöstra Syrien, närmare bestämt området kallat Rojava, som lämnades åt sitt öde av väst. Efter att regionen tvingats ingå avtal med den syriska regimen kunde dock de turkiska planerna på att ockupera även detta område bromsas.

Dessa händelser minskar dock inte det faktum att Turkiet har intressen i området och gör vad de kan för att försvaga kurderna, som befinner sig i ett geopolitiskt mycket utsatt läge. Detta ser vi inte minst då man aktivt genom byggandet av över 20 dammar försöker kontrollera vattentillgången i området. Vattenbristen kan därför komma att leda till en allvarlig humanitär kris, då det behövs såväl som dricksvatten som till jordbruk och kraftverk.

Inte minst mot bakgrund av att detta agerande är ett tydligt brott mot tidigare avtal om att garantera vattentillförseln, men också då vi inte ens kan föreställa oss vilka fruktansvärda humanitära konsekvenser detta kan få bör det ligga i utrikesministerns intresse att agera.

Utrikesminister Ann Linde önskas därför svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att skydda vattentillgången till Rojava i nordöstra Syrien, och kan vi förvänta oss att ministern lyfter detta med turkiska företrädare eller i det internationella samfundet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2948 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2021/ 07492 /07740 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2906 av Håkan Svenneling (V) Vattenbrist i Rojava och fråga 2020/21:2948 av Markus Wiechel (SD) Vattenförsörjningen i Rojava

Håkan Svenneling respektive Markus Wiechel har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder för att säkerställa vattentillgången i Rojava. Jag väljer att besvara frågorna samlat.

Regeringen ser med oro på risken för en förvärrad humanitär situation på grund av de låga vattennivåerna i Eufrat och Tigris. Torkan och de låga vattennivåerna riskerar att påverka tillgången av dricksvatten och elektricitet, liksom förutsättningar att bedriva sjukvård. Befolkningen i nordöstra Syrien, i andra delar av landet liksom i delar av Irak, drabbas.

I takt med att effekterna av klimatförändringarna tilltar, riskerar återkommande och utdragen torka att bli allt mer vanligt förekommande i regionen. Sveriges regering bidrar till att stärka befolkningens förmåga att möta och anpassa sig till dessa förändringar, såväl som att bidra till en mer effektiv användning av befintliga resurser. Inom ramen för regeringens regionala strategi för Syrienkrisen bidrar Sverige bland annat till att reparera vattenledningar i nordöstra Syrien och till ett mer hållbart jordbruk.

Samtidigt krävs ett mer övergripande, gränsöverskridande förhållningssätt till användning av vattentillgångarna i regionen. Sverige har lyft frågan om vattenflöden till Syrien och Irak med företrädare för Turkiet. Vattenförsörjning i ett regionalt perspektiv utgör en del i EU:s dialog med Turkiet.

Stockholm den 26 maj 2021

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.