Vattenfall

Skriftlig fråga 2006/07:487 av Wallmark, Hans (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-16
Anmäld
2007-01-16
Besvarad
2007-01-24
Svar anmält
2007-01-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 januari

Fråga

2006/07:487 Vattenfall

av Hans Wallmark (m)

till statsrådet Mats Odell (kd)

EU-kommissionen har nyligen gjort ett stort utspel om miljömålen. Bland annat tydliggörs ambitionen att få ned koldioxidutsläppen inom medlemsländerna. Bakom presentationen stod ordföranden José Manuel Barroso samt energi- respektive miljökommissionärerna Andris Piebalgs och Stavros Dimas. Läget på den europeiska energimarknaden uppmärksammas med dess monopolliknande situation. Ett förslag att öka marknadens effektivitet är att separera produktion och distribution i större utsträckning. Statliga Vattenfall är en betydande aktör, som också expanderar utomlands. Ifall svenska staten så önskar kan den visa vägen i enlighet med EU-kommissionens tankegångar.

Min fråga till Mats Odell:

Avser statsrådet att se över vilka möjligheter det finns för hur svenska staten, som ägare av Vattenfall, kan separera bolagets produktion från dess distribution i enlighet med de tankegångar som nyligen framförts av EU-kommissionen?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:487 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 24 januari

Svar på fråga

2006/07:487 Vattenfall

Näringsminister Maud Olofsson

Hans Wallmark har frågat mig om jag avser att se över vilka möjligheter det finns för svenska staten, som ägare av Vattenfall, att separera bolagets produktion från dess distribution i enlighet med de tankegångar som nyligen framförts av EU kommissionen.

I sitt förslag till energipolitik för Europa tar kommission upp problematiken kring otillräcklig åtskillnad på den europeiska energimarknaden. Kommissionen menar att ytterligare gemenskapslagstiftning är nödvändig. Den resonerar kring två alternativ när det gäller åtskillnad på den nivå som rör transmissionsnätet; dels fullständig ägarmässig åtskillnad, dels en lösning med en så kallad independent system operator. På distributionsnivå föreslås även en översyn beträffande det nu gällande undantaget för företag med mindre än 100 000 kunder från kravet på juridisk och funktionell åtskillnad.

Vattenfall omfattas inte av det senare undantaget. När det gäller åtskillnaden för transmissionsnätet beskriver kommissionen i förslaget det nuvarande systemet i Sverige som en fullständig ägarmässig åtskillnad. Detta framgår också av kommissionens rapport om genomförandet av den inre marknaden för el och gas (COM (2006) 841 final) där det inte ifrågasätts att Svenska kraftnät är fullständigt oberoende från Vattenfall AB. I Sverige genomförde vi en uppdelning för mer än ett decennium sedan genom bolagiseringen av Vattenfall och tillskapandet av den systemansvariga myndigheten Affärsverket svenska kraftnät.

Vattenfall är ett konkurrensutsatt bolag och ska enligt riksdagens beslut agera på samma villkor som övriga aktörer på marknaden. Jag avser inte att särbehandla Vattenfall genom att rikta åtgärder enbart till det bolaget, utan eventuella initiativ kommer naturligtvis att omfatta samtliga aktörer på marknaden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.