Vattenfall och sorbiska byar

Skriftlig fråga 2000/01:1408 av Strömbom, Inger (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-06-15
Besvarad
2001-06-25
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 juni

Fråga 2000/01:1408

av Inger Strömbom (kd) till näringsminister Björn Rosengren om Vattenfall och sorbiska byar

Vattenfalls expansion i Tyskland innebär bl.a. att bolaget blivit ägare till en brunkolsfyndighet under den sorbiska, kulturhistoriskt mycket värdefulla byn Horno. Mellan 1945 och 1989 har 73 små sorbiska byar i regionen utplånats för att ge plats för kolgruveindustrin. 1993 beslutade delstatsregeringen i Brandenburg att Horno skulle skyddas och bevaras som ett historiskt monument. Ändå har under 90-talet lagar stiftats som innebär att befolkningen i Horno ska tvångsförflyttas till annan plats för att ge plats för gruvbrytningen.

Den svenska staten är nu, som ägare av Vattenfall AB, den part som har att avgöra huruvida tvångsförflyttningen av de 60 sorbiska familjerna ska fullföljas, eller om brunkolsbrytningen kan begränsas så att byborna kan bo kvar och den kulturhistoriskt värdefulla miljön bevaras.

Vilka åtgärder ämnar statsrådet Rosengren vidta för att svenska staten, som helägare till Vattenfall AB, inte ska göra sig skyldigt till tvångsförflyttning av 60 sorbiska familjer i Tyskland?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1408 besvarad av

den 25 juni

Svar på fråga 2000/01:1408 om Vattenfall och sorbiska byar

Näringsminister Björn Rosengren

Inger Strömbom har frågat mig om vilka åtgärder den svenska staten avser vidta för att inte göra sig skyldig till tvångsförflyttning av 60 sorbiska familjer i Tyskland.

Låt mig först klargöra statens roll som ägare till Vattenfall. Som ägare bestämmer staten de övergripande målen för företagets verksamhet. Vattenfall har som huvuduppgift att på ett effektivt sätt producera och leverera el till sina kunder. Detta ska ske på ett affärsmässigt sätt, vilket innebär att företaget ska uppfylla marknadsmässiga avkastnings- och utdelningskrav i sin affärsverksamhet. Den operativa verksamheten är bolagets styrelses och lednings ansvar. Det ankommer sålunda på dessa att besluta i den fråga som Inger Strömbom tar upp. Denna beslutsordning gäller såväl privata som helt eller delvis statligt ägda företag. Jag kan inte ingripa i denna beslutsordning.

Avslutningsvis vill jag nämna att Vattenfall inte är ensam ägare till Laubag, som utvinner kol i Tyskland, utan är delägare i bolaget genom sitt tyska dotterbolag HEW. Laubag ägs också indirekt av det amerikanska energibolaget Mirant. Energibolagens utvinning av kol är reglerad av tysk lag. Jag har efter kontakt med Vattenfalls ledning förvissat mig om att bolagets ledning och styrelse följer gällande lagstiftning på relevanta områden och tar hänsyn till där uttryckt kulturell hänsyn.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.