Vattenfall och kärnkraftverken efter 2040

Skriftlig fråga 2019/20:488 av Arman Teimouri (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-26
Överlämnad
2019-11-26
Anmäld
2019-11-27
Svarsdatum
2019-12-04
Sista svarsdatum
2019-12-04
Besvarad
2019-12-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

En säker och klimatneutral elförsörjning är avgörande för att Sverige ska kunna klara övergången till ett klimatmässigt hållbart samhälle med bibehållen välfärd. Sverige har i dag en säker, effektiv elproduktion med konkurrenskraftiga priser och små utsläpp av växthusgaser. En av hörnstenarna i elförsörjningen är kärnkraften. Dessvärre står vi för närvarande inför en situation där ytterligare två reaktorer – Ringhals 1 och 2 – som båda ägs bland annat av statliga Vattenfall, riskerar att avvecklas i förtid.

Företrädare för statligt ägda Vattenfalls högsta ledning har nu meddelat att de överväger att låta de svenska kärnkraftverken användas längre än vad som tidigare sagts.

Vattenfall och energibolaget Uniper, som tillsammans äger det svenska kärnkraftverket Ringhals, säger nu att de är beredda att låta kärnkraftverken drivas längre än 2040. De två ägarna har till och med sagt att de kan tänka sig att bygga ny kärnkraft i Sverige.

Det måste uppfattas som en rejäl omsvängning jämfört med tidigare när det nu visar sig finnas intressenter i Sverige som är beredda att använda kärnkraften längre än vad som sas i energiöverenskommelsen som slöts för tre år sedan och där det ensidigt sattes upp ett politiskt mål om att ingen el i den svenska elproduktionen skulle komma från kärnkraft 2040. Detta politiska mål påverkade också Vattenfalls planering. Nu verkar Vattenfall i sin framtidsplanering utgå från att landets energiförsörjning ska bygga på fossilfri energi där kärnkraften ska ses som en viktig del i svensk energiförsörjning.

Mot bakgrund av de nya beskeden från Vattenfall vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur ser regeringen och statsrådet på att Vattenfall vill ha möjlighet att fortsätta driva kärnkraftverket Ringhals längre än beräknat, och är regeringen beredd att låta kärnkraften användas efter 2040?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:488 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)




Svar på fråga 2019/20:488 av Arman Teimouri (L)
Vattenfall och kärnkraftverken efter 2040

Arman Teimouri har frågat mig hur regeringen och statsrådet ser på att Vattenfall vill ha möjlighet att fortsätta att driva kärnkraftverket Ringhals längre än beräknat, och är regeringen beredd att låta kärnkraftverken användas efter 2040.

Den blocköverskridande energiöverenskommelse som slöts i juni 2016 mellan fem riksdagspartier, Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet de gröna, Centerpartiet och Kristdemokraterna slår fast att Sverige år 2040 ska 100 procent förnybar elproduktion. Detta är ett mål, inte ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft och innebär inte heller en stängning av kärnkraft med politiska beslut. Överenskommelsen innebär också att kärnkraften ska bära sina egna kostnader och att principen om att kärnkraft inte ska subventioneras består.

Avslutningsvis vill jag också poängtera att jag i rollen som energiminister inte ska ha synpunkter på Vattenfallkoncernens marknadsmässiga bedömningar.

Stockholm den 3 december 2019

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.