Vattenfall

Skriftlig fråga 2005/06:818 av Grönlund Krantz, Anna (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-01-19
Anmäld
2006-01-19
Besvarad
2006-01-25
Svar anmält
2006-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 januari

Fråga 2005/06:818 av Anna Grönlund Krantz (fp) till näringsminister Thomas Östros (s)

Vattenfall

Statliga Vattenfall har verksamhet på många orter runtomkring i landet. Ett arbete pågår för närvarande med att effektivisera ekonomifunktionen inom företaget. Beslut har tagits som går ut på att samla samtliga medarbetare på ett och samma ställe. Detta ska ge en bättre utveckling för såväl personal som funktion. Så långt är allting gott.

I realiteten innebär detta dock att statliga Vattenfall centraliserar sin ekonomifunktion från orter som bland annat Jokkmokk och lägger hela verksamheten i Uppsala.

Det är anmärkningsvärt att ett statligt företag som Vattenfall inte tar regionalpolitisk hänsyn utan väljer att flytta arbetstillfällen från en ort med hög arbetslöshet till en kommun som Uppsala. Dessutom är Vattenfalls historia tydlig. Det är orter som Jokkmokk och Porjus som har tillgångarna som Vattenfalls framgång i stort bygger på. Det borde inte glömmas bort när den här typen av beslut tas.

Riksdagen beslutade efter försvarsbeslutet att utlokalisera statlig verksamhet till orter drabbade av försvarsbeslutet. Nu väljer ett statligt företag att göra det motsatta @ centralisera verksamhet som hade kunnat läggas ut i landet, exempelvis i Jokkmokk.

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga näringsministern vad han avser att göra för att statliga företag ska ta regionalpolitisk hänsyn vid omorganisationer.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:818 besvarad av

den 25 januari

Svar på frågorna 2005/06:814 om Vattenfalls verksamhet och 818 om Vattenfall

Näringsminister Thomas Östros

Anna Grönlund Krantz och Bertil Kjellberg har var för sig ställt två frågor på samma tema. Bertil Kjellberg frågar om jag är villig att via ägardirektiv utlokalisera delar av de statliga bolagens administration till orter utanför Stockholm. Anna Grönlund Krantz frågar vad jag avser att göra för att statliga företag ska ta regionalpolitisk hänsyn vid omorganisationer. Båda har ställt frågan mot bakgrund av att Vattenfall planerar en omorganisation av sin ekonomiadministration.

Statliga bolag som verkar på en konkurrensutsatt marknad, vilket Vattenfall gör, ska etablera sin verksamhet utifrån affärsmässiga grunder. Beslut om etablering och omorganisation är operativa beslut och det vilar på styrelse och ledning att fatta dessa. Regeringen ser dock positivt på om bolagen beaktar verksamhetens betydelse för regional utveckling i olika delar av landet. Vattenfall är också ett av de statliga bolag som har tagit ansvar för den regionala utvecklingen, bland annat genom inrättandet av Inlandskraft.

I försvarsbeslutet konstaterades att de statliga bolagen, inom ramen för sina mål och verksamhetsinriktningar, borde kunna bidra till ett framgångsrikt omställningsarbete. Regeringen tillsatte en särskild utredare, Jan Bergqvist, för att pröva möjligheterna för statligt ägda bolag att delta vid lokaliseringen av arbetstillfällen till de regioner som berörs mest av försvarsomställningen, det vill säga Östersund, Arvidsjaur, Karlstad/Kristinehamn och Gotland. Efter kontakter med ett antal statligt ägda bolag pekade utredaren på att det fanns ett antal möjligheter som regeringen borde följa upp i form av en fortsatt ägardialog.

Regeringen för nu en dialog med olika statliga bolag. Målet är att minst 340 arbetstillfällen ska genereras senast år 2007 i ovanstående regioner.

Vattenfall är ett av de bolag som jag för en dialog med och Vattenfall har visat en positiv inställning till att medverka. Hur många jobb och i vilken eller vilka regioner de kommer att hamna är dock ännu inte klart.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.