Vattenbruk och miljötillstånd

Skriftlig fråga 2020/21:2309 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-03-24
Överlämnad
2021-03-24
Anmäld
2021-03-25
Sista svarsdatum
2021-03-31
Svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Vattenbruket i Sverige har stor potential. Förutom att bidra till livsmedelsproduktion och skapa arbetstillfällen kan ett hållbart vattenbruk också bidra till att minska problem med utfiskning i våra hav och sjöar. Emellertid finns ett stort problem för svenskt vattenbruk, och det handlar om tillståndsprocesserna. Miljötillståndens nuvarande längd på tio år är en fråga som många gånger har lyfts av näringen, eftersom den upplevs som alltför kort för att möjliggöra relevanta investeringar i ny och förbättrad teknik. Vid kontakter med branschorganisationen Matfiskodlarna framgår att de känner till åtminstone fyra fem ärenden som i år kommer att prövas av Mark- och miljööverdomstolen (MÖD), sedan vattenbrukare har sökt förlängning alternativt nya miljötillstånd som har blivit föremål för överklagan under processens gång. Enligt en uppdaterad redovisning av dessa har den genomsnittliga tiden för sökta miljötillstånd hittills varit fem år (med en varians från två till åtta år) exklusive tid för samrådsförfarande och den tid som processen kommer att ta i MÖD.

Enligt uppgift avslog MÖD fyra ärenden förra året. De anläggningarna är nu avvecklade, vilket även påverkar marknaden för sättfiskanläggningar. Utvecklingen är ohållbar och ytterst oroväckande för enskilda företagare och för en näring som kan bidra stort till att förverkliga livsmedelsstrategin.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att matfiskodlare ska kunna bedriva sin verksamhet?

 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2309 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)


Svar på fråga 2020/21:2309 av Betty Malmberg (M)
Vattenbruk och miljötillstånd

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder som jag är beredd att vidta för att matfiskodlare ska kunna bedriva sin verksamhet.

Regeringen arbetar aktivt med att nå de långsiktiga målen i livsmedelsstrategin om att uppnå konkurrenskraftiga livsmedelskedjor. Där ses vattenbruket som en framtidsbransch som kan bidra till jobb och tillväxt i hela landet, att hållbarhetsmål nås och att vi får förbättrad tillgång till fisk och skaldjur. Det är viktigt att regelverk kring vattenbruk skapar incitament till både ökad livsmedelsproduktion och bidrar till att nationella miljömål nås. Arbetet med regelförenkling och att minska den administrativa bördan är en viktig del i arbetet för ett konkurrenskraftigt och hållbart vattenbruk. Satsningar på regelförenkling och vattenbrukssektorn inom ramen för livsmedelsstrategin har bland annat resulterat i att vattenbruksföretag via portalen verksamt.se nu kan få digital information, guidning och tjänster som utgår från företagens förutsättningar och behov. I budgetpropositionen för 2021 föreslog regeringen vidare att anslaget för åtgärder inom livsmedelsstrategin ökas med 19 miljoner kronor per år 2021–2023 för genomförandet av ett s.k. förenklingspaket. Därefter beräknas anslaget öka med 16 miljoner kronor per år 2024–2025 och med 11 miljoner kronor fr.o.m. 2026. I paketet ingår att underlätta tillståndsprocessen för vattenbruksverksamheter.

Sammantaget genomför regeringen ett flertal åtgärder för att främja det svenska vattenbruket.

Jag vill även påminna om regeringens allmänna förenklingsarbete och bl.a. utredningen om en modern och effektiv miljöprövning som syftar till att åstadkomma snabbare och enklare prövningsprocesser samtidigt som ett bibehållet miljöskydd säkerställs, vilket kan underlätta för miljö- och klimatförbättrande investeringar. Ett utredningsarbete pågår också där regeringen önskar få belyst vilka regelverk som är särskilt betungande för småföretag (mikroföretag) samt få förslag till förenklingar av dessa regelverk. Båda uppdragen ska redovisas i år.

Stockholm den 14 april 2021

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.