Vattenbristen i Rojava

Skriftlig fråga 2020/21:2906 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-19
Överlämnad
2021-05-19
Anmäld
2021-05-20
Svarsdatum
2021-05-26
Sista svarsdatum
2021-05-26
Besvarad
2021-05-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Utifrån en specifik geopolitisk situation har Turkiets agerande under lång tid lett till vattenbrist i Rojava. Det har skett med anledning av en medveten långsiktig strategi från Turkiet att skada och utöva makt över kurder i framför allt nordöstra Syrien, men även Irak. På senare tid har kontrollen av vatten intensifierats och är nu på väg att leda till en humanitär kris.

Floderna Eufrat och Tigris rinner från Turkiet in till Syrien och Irak, för att till slut nå Persiska viken. Genom ett infrastrukturprojekt kallat GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) har den turkiska regeringen byggt 22 dammar som kontrollerar vattenflödet. Turkiet kontrollerar nu omkring 90 procent av vattnet i Eufrat och 44 procent av vattnet i Tigris som rinner in till Syrien och Irak.

Bristen på vatten påverkar Rojava på många sätt. Det gäller exempelvis färskvatten att dricka, vatten till jordbruk och fiske och vatten till kraftverk som producerar elektricitet till en stor mängd människor. Således har det en negativ påverkan både akut på människor och på den ekonomiska utvecklingen. Detta är ett krig om vatten som riskerar att hamna i skymundan då dess processer är invävda i komplexa geopolitiska sammanhang.

Turkiet agerar aktivt för att förhindra att stora mängder färskvatten rinner in till Rojava och bortser helt från avtal från 1987 om den minimimängd vatten som ska garanteras. Det får konsekvenser för miljontals människor och försvårar deras möjligheter att försörja sig.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa vattentillgången i Rojava?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2906 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2021/ 07492 /07740 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2906 av Håkan Svenneling (V) Vattenbrist i Rojava och fråga 2020/21:2948 av Markus Wiechel (SD) Vattenförsörjningen i Rojava

Håkan Svenneling respektive Markus Wiechel har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder för att säkerställa vattentillgången i Rojava. Jag väljer att besvara frågorna samlat.

Regeringen ser med oro på risken för en förvärrad humanitär situation på grund av de låga vattennivåerna i Eufrat och Tigris. Torkan och de låga vattennivåerna riskerar att påverka tillgången av dricksvatten och elektricitet, liksom förutsättningar att bedriva sjukvård. Befolkningen i nordöstra Syrien, i andra delar av landet liksom i delar av Irak, drabbas.

I takt med att effekterna av klimatförändringarna tilltar, riskerar återkommande och utdragen torka att bli allt mer vanligt förekommande i regionen. Sveriges regering bidrar till att stärka befolkningens förmåga att möta och anpassa sig till dessa förändringar, såväl som att bidra till en mer effektiv användning av befintliga resurser. Inom ramen för regeringens regionala strategi för Syrienkrisen bidrar Sverige bland annat till att reparera vattenledningar i nordöstra Syrien och till ett mer hållbart jordbruk.

Samtidigt krävs ett mer övergripande, gränsöverskridande förhållningssätt till användning av vattentillgångarna i regionen. Sverige har lyft frågan om vattenflöden till Syrien och Irak med företrädare för Turkiet. Vattenförsörjning i ett regionalt perspektiv utgör en del i EU:s dialog med Turkiet.

Stockholm den 26 maj 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.