Vatten- och avloppsnäten

Skriftlig fråga 2007/08:285 av Andersson, Phia (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-16
Anmäld
2007-11-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-11-21
Besvarad
2007-11-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 november

Fråga

2007/08:285 Vatten- och avloppsnäten

av Phia Andersson (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Enligt lagen om allmänna vattentjänster är det kommunerna som ska ansvara för sina invånares försörjning när det gäller vatten och avlopp inom tättbebyggda områden. Gränserna för VA-verkens områdesansvar ska fastställas av kommunfullmäktige och verksamheten är numera nästan helt finansierad genom brukarnas VA-avgifter.

I många kommuner orsakade årets regnoväder och översvämningar stora problem när det gäller VA-näten. Dagvattenledningar svämmade över och det blev många skador i enskilda fastigheter. En stor del av dessa problem säger man från branschens sida orsakades av gamla och bristfälliga ledningar. Det finns ett behov i landet av att se över och reparera VA-näten.

I takt med att den globala uppvärmningen alltmer kommer att påverka vårt klimat kommer det att bli fler och fler stora oväder med påföljande översvämningar. Det är därför angeläget med en nationell översyn och diskussion om hur vårt vatten- och avloppsnät ser ut och vilka behov av förbättringar det finns.

Jag vill fråga vilka åtgärder statsrådet är beredd att vidta när det gäller kommunernas VA-nät för att minimera riskerna vid stora regnoväder och översvämningar.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:285 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 21 november

Svar på fråga

2007/08:285 Vatten- och avloppsnäten

Miljöminister Andreas Carlgren

Phia Andersson har frågat statsrådet Mats Odell vilka åtgärder han är beredd att vidta när det gäller kommunernas VA-nät för att minska riskerna vid stora regnoväder och översvämningar. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Som Phia Andersson påpekar finns ett stort behov av anpassning och förbättringar av kommunernas vatten- och avloppsnät. Det handlar dels om sedvanligt underhåll, dels om anpassning till klimatförändringar och risken för extrema väderhändelser. Klimatförändringarna medför bland annat att risken för översvämningar, ras, skred och erosion kommer att öka på många håll i landet. På flera områden är det angeläget att anpassningsåtgärder vidtas redan nu. Det gäller inte minst de tekniska försörjningssystemen, inklusive VA-näten. Det handlar också om att kommunerna vid planeringen av ny bebyggelse och tekniska system på ett helt annat sätt än tidigare måste ta hänsyn till de risker som klimatförändringar innebär så att inte ytterligare problem byggs in i samhället.

Det bästa sättet att undvika problemen i framtida bebyggelseområden är en framsynt fysisk planering. I proposition Ett första steg för en enklare plan- och bygglag (prop. 2006/07:122) har regeringen föreslagit ett förtydligande i plan- och bygglagen (1987:10) som innebär att det vid prövningen av lokalisering av bebyggelse ska tas hänsyn bland annat till risker för översvämningar och erosion. Propositionen planeras att behandlas av riksdagen i december 2007.

Klimat- och sårbarhetsutredningen har i betänkandet Sverige inför klimatförändringarna (SOU 2007:60) redovisat en rad förslag till åtgärder som utredningen anser nödvändiga för att vi ska kunna hantera de risker som förändringarna medför. Utredningens överväganden och förslag omfattar också bebyggelsen och de tekniska försörjningssystemen, inklusive vatten och avlopp. Betänkandet remissbehandlas för närvarande och utredningens förslag kommer därefter att beredas i sedvanlig ordning i Regeringskansliet.

Även inom EU pågår en diskussion om behovet av olika anpassningsåtgärder till ett förändrat klimat. För en tid sedan presenterade kommissionen sin grönbok Anpassning till klimatförändringar i Europa – tänkbara EU-åtgärder (KOM(2007)849). Grönboken är för närvarande ute på offentligt samråd till slutet av november 2007. 

Vidare kommer regeringen att genomföra en satsning på utveckling av hållbara städer under mandatperioden. Programmet omfattar sammanlagt 340 miljoner kronor. Regeringen avser att återkomma till riksdagen med detaljerna i denna satsning.

Jag håller med Phia Andersson om att det är angeläget med en översyn och diskussion om hur vårt VA-nät egentligen ser ut och vilka behov av förbättringar som behövs. Det är samtidigt viktigt att stryka under att försörjningen med vatten- och avloppstjänster i första hand är ett kommunalt ansvar. Jag är också övertygad om att man i de flesta av våra kommuner i dag är medvetna om klimatförändringarna och vad dessa förändringar kommer att betyda för olika verksamheter. Klimat- och sårbarhetsutredningen har på ett förtjänstfullt sätt bidragit till ökad medvetenhet och en diskussion om vad som behöver göras. Därför är jag inte nu beredd att förorda någon av regeringen initierad nationell översyn av VA-situationen. Däremot välkomnar jag en bred diskussion, i första hand i kommunerna, om denna viktiga fråga. Jag förväntar mig också att kommunerna vidtar de åtgärder som är nödvändiga för att trygga en säker vattenförsörjning och att avloppssystemen, så långt möjligt, är tillräckligt dimensionerade för att klara även mer extrema väderhändelser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.