Vatikanstaten och FN:s kvinnokonvention

Skriftlig fråga 1999/2000:1178 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-06-30
Besvarad
2000-07-06
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 juni

Fråga 1999/2000:1178

av Ulla Hoffmann (v) till utrikesminister Anna Lindh om Vatikanstaten och FN:s kvinnokonvention

Under ett besök i Uganda i år stod det klart att den katolska kyrkan har en mycket stor makt över hur spridningen av hiv/aids ska bekämpas. Uganda har bedrivit ett framgångsrikt arbete dels genom att frågan diskuteras öppet och dels har man fört en intensiv propaganda för t.ex. kondomer. Detta accepteras inte av den katolska kyrkan som anser att det viktigaste botemedlet är sexuell avhållsamhet. När det blev känt att de emergency kits som delades ut av UNFPA och Unicef i flyktingläger innehöll dagen efter-piller till våldtagna flickor och kvinnor reagerade påven med förbud. Hans uppmaning till de våldtagna kvinnorna i Bosnien var att de skulle "vända denna våldshandling till en kärlekshandling".

Vatikanstaten har status av Non Member State Pemanent Observer i FN, valet ger påven tillgång till alla möten och dokument och möjlighet att tala inför generalförsamlingen och delta i debatter. Vid FN:s befolkningskonferens i Kairo och kvinnokonferensen i Beijing drev den Heliga Stolen sin syn på sexuell och reproduktiv hälsa, som man hävdar är en inblandning i familjens inre angelägenhet. Konferensen fick ägna oändlig tid åt kvinnofientliga förslag. Eftersom katolska kyrkan, liksom andra religiösa samfund, är frivilligorganisationer, är det orimligt att Vatikanstaten har denna status i FN, allra helst som det budskap man förmedlar är djupt kvinnofientligt.

Min fråga till statsrådet är därför:

Avser regeringen vidta några åtgärder för att Sverige i FN ska driva frågan om en översyn av den Heliga Stolens status i FN syftande till att Vatikanstatens privilegierade ställning upphör?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1178 besvarad av

den 6 juli

Svar på frågorna 1999/2000:1166 om Heliga Stolen och FN och 1178 om Vatikanstaten och FN:s kvinnokonvention

Utrikesminister Anna Lindh

Carina Hägg har frågat huruvida regeringen övervägt sin syn på Heliga Stolens ställning i FN och Ulla Hoffmann har frågat om regeringen avser vidta åtgärder för att Sverige i FN ska driva frågan om en översyn av den Heliga Stolens status i FN syftande till att Vatikanstatens privilegierade ställning ska upphöra. Jag besvarar båda dessa frågor i detta svar.

Folkrättsjurister är inte överens om Vatikanens status som stat och inte heller om Heliga Stolens ställning. Vatikanen betecknas genomgående som en entitet "sui generis", dvs. av sin egen sort. Vatikanen betraktas av hävd som en stat av såväl andra länder som av FN och andra organisationer och Vatikanens ställning som stat kan därför sägas grundas på praxis. Vatikanen som stat representeras i FN av den Heliga Stolen som av tradition erkänts som jämbördig med stater inom statssamfundet, t.ex. vad gäller traktaträtt och diplomatiska förbindelser. Inom FN står Heliga Stolen upptagen på listan över "non-member states maintaining permanent observation missions at UN HQ". "Befolkningen" i Vatikanen består av ca 1 000 personer som bor där på grund av sina befattningar inom Vatikanen men som förlorar sin "Vatikan-nationalitet" så fort de lämnar området.

Heliga Stolen har status som observatör med rätt att agera aktivt i FN. Det finns för övrigt en rad olika slags observatörer i FN, t.ex. Internationella Röda korset och Europarådet.

Den Heliga Stolen är mycket aktiv i FN för att försvara kvinnans roll som maka och moder, vilket också betonas i påven Johannes Paulus "Brev till kvinnan" 1995. Därmed bekräftas kvinnans traditionella underordnade ställning gentemot mannen vilket får ekonomiska och sociala konsekvenser. Denna kvinnosyn ter sig förstås helt främmande från ett svenskt perspektiv.

Påvestolen ser sexualitet som något som enbart hör äktenskapet till och som endast har som avsikt att ge upphov till nytt liv. Heliga Stolens motstånd mot familjeplanering och abort motverkar @ vilket vi starkt beklagar @ bl.a. användning av kondomer. Detta försvårar skydd mot oönskade graviditeter och sjukdomar som hiv/aids @ med ödesdigra konsekvenser för miljontals människor. Upprepade oönskade graviditeter är en starkt bidragande orsak till att cirka en halv miljon kvinnor årligen dör av förlossningsrelaterade skador. Särskilt drabbade är @ som alltid @ de allra fattigaste kvinnorna.

Sverige har inom FN aktivt verkat för rätten för alla, rika såväl som fattiga människor, att få tillgång till familjeplanering i form av bl.a. rådgivning, preventivmedel och möjlighet till abort. Självklart måste särskilt utsatta grupper som våldtagna flyktingkvinnor omfattas av sådana insatser, inkluderande dagen efter-piller. Sverige har aktivt drivit dessa frågor bl.a. vid FN:s senaste särskilda möten om kvinnors villkor och om social utveckling. Vi kommer att fortsätta driva dessa frågor, i strid med Heliga Stolen. Det är dock bättre att föra en dialog än att försöka stoppa avvikande synsätt. Sverige avser därför inte ta några initiativ i frågan om Heliga Stolens ställning i FN.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.