Västsaharas fiskevatten

Skriftlig fråga 2000/01:1356 av Söderdahl, Willy (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-06-07
Anmäld
2001-06-12
Besvarad
2001-06-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 juni

Fråga 2000/01:1356

av Willy Söderdahl (v) till utrikesminister Anna Lindh om Västsaharas fiskevatten

År 1991 antogs en resolution i FN om folkomröstning i Västsahara. Befolkningen skulle genom folkomröstning avgöra om landet skulle bli självständigt eller bli en del av Marocko. Vid flera tillfällen har datum satts för folkomröstning. Varje gång har ockupanten Marocko saboterat och omöjliggjort omröstningen. Jag förmodar att Sverige ställer sig bakom FN:s resolution om sahariernas rätt till självbestämmande.

EU har sedan tidigare ett fiskeavtal med Marocko. Under Sveriges ordförandeskap har detta avtal varit uppe till omförhandling men hittills utan resultat. Vad jag förstått av informationerna i EU-nämnden förhandlar EU med Marocko om sahariernas fiskevatten. Sverige har inte protesterat mot att EU förhandlar om dessa fiskevatten, vilket torde innebära att man erkänner Marockos rättigheter till dessa vatten och därmed stärker den marockanska regeringens ställning i dess strävan att till varje pris undvika en demokratisk folkomröstning till förmån för en s.k. politisk lösning, där man skjuter kravet på folkomröstning åt sidan. Genom sitt handlande i fiskevattensfrågan underminerar man demokratins principer och försvagar FN:s resolutioner.

Jag vill fråga utrikesministern:

Vad avser utrikesministern att göra för att EU följer FN:s resolutioner och slår vakt om demokratins principer när det gäller fiskevattnen utanför Västsharas kust?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1356 besvarad av

den 21 juni

Svar på fråga 2000/01:1356 om Västsaharas fiskevatten

Utrikesminister Anna Lindh

Willy Söderdahl har frågat mig vad jag avser göra för att EU följer FN:s resolutioner och slår vakt om demokratins principer när det gäller fiskevattnen utanför Västsaharas kust.

Som jag framhållit många gånger tidigare stöder Sverige FN:s fredsplan i enlighet med beslut i säkerhetsrådet från 1991. Dessutom stöder vi generalsekreterarens personlige sändebud James Baker i dennes ansträngningar att nå en förhandlingslösning om Västsahara. En viktig princip för den svenska regeringens agerande i Västsaharafrågan är det västsahariska folkets rätt till självbestämmande vad gäller områdets framtida status. Andra viktiga utgångspunkter är att konflikten bör lösas på ett fredligt och demokratiskt sätt. Sverige har som EU-ordförande aktivt bidragit till EU:s stöd för FN-processen.

Det senaste fiskeavtalet mellan EU och Marocko, som var det tredje i ordningen, utlöpte den 30 november 1999. EU har haft fiskeavtal med Marocko sedan 1986. Dessförinnan hade Spanien bilaterala avtal med Marocko om fisket. Frågan om ett fiskeavtal mellan EU och Marocko är för närvarande inte aktuell eftersom förhandlingarna strandat och några nya förhandlingar förutses inte i dag.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.