Till innehåll på sidan

Västsahara och MR-rådets 36:e session

Skriftlig fråga 2016/17:1884 av Lotta Johnsson Fornarve (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-05
Överlämnad
2017-09-06
Anmäld
2017-09-07
Svarsdatum
2017-09-13
Sista svarsdatum
2017-09-13
Besvarad
2017-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Utrikesministern har vid upprepade tillfällen, och senast vid vår interpellationsdebatt om Sveriges agerande i FN:s säkerhetsråd kring Västsahara, framhållit Sveriges engagemang för mänskliga rättigheter i Västsahara. Jag hade helst sett ett klart ställningstagande i röstförklaringen vid omröstningen i säkerhetsrådet till förmån för att Minurso, liksom andra fredsbevarande operationer, ska ha bevakning av mänskliga rättigheter inkluderat i sitt uppdrag.

Eftersom säkerhetsrådet inte kunde nå enighet kring ett förstärkt uppdrag för mänskliga rättigheter i Västsahara blir det än viktigare att Sverige agerar till stöd för det västsahariska folkets rättigheter vid behandlingen av rapporten från den återkommande MR-granskningen (Universal Periodic Review) vid FN:s råd för mänskliga rättigheters (MR-rådets) kommande 36:e möte.

Marocko använder i rapporten den felaktiga termen ”Moroccan Sahara”, vilket utgör ett förnekande av officiell FN-terminologi. Västsahara är enligt folkrätten och FN:s beslut ett icke självstyrande område som ska avkoloniseras och åtnjuta självbestämmande. Det är viktigt att Sverige och övriga medlemsstater inte accepterar den nämnda felaktiga terminologin i MR-rådets dokumentation.

Sverige har liksom alla medlemsstater möjlighet att begära ordet och tala under dagordningspunkten 6 vid granskningen av Marocko.

Jag hoppas att Sverige kommer att ta vara på denna möjlighet att framföra sina synpunkter angående den allvarliga situation som fortfarande råder vad gäller Marockos respekt för de mänskliga rättigheterna. Särskilt allvarlig är situationen i det ockuperade Västsahara, där den västsahariska befolkningen utsätts för ett systematiskt förtryck och förföljelse av den marockanska ockupationsmakten samtidigt som Västsaharas naturtillgångar plundras.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att agera för att Sverige tydligt ska framföra att Marocko måste följa FN:s resolutioner angående det västsahariska folkets rätt till frihet och självbestämmande och skyndsamt genomföra folkomröstningen om ett självständigt och fritt Västsahara?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1884 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1884 av Lotta Johnsson Fornarve (V) Västsahara och MR-rådets 36:e session

Lotta Johnsson Fornarve har frågat mig om jag avser agera för att Sverige ska framföra att Marocko måste följa FN:s resolutioner angående det västsahariska folkets rätt till frihet och självbestämmande och skyndsamt genomföra folkomröstningen om ett självständigt och fritt Västsahara.

Regeringen stödjer FN:s arbete som syftar till att nå en rättvis, ömsesidigt godtagbar förhandlingslösning där västsahariernas rätt till självbestämmande tillfredsställs. Detta inkluderar stöd för arbetet med att genomföra FN:s resolutioner. Sverige röstade den 28 april, tillsammans med samtliga andra säkerhetsrådsmedlemmar, för resolution 2351, som förlängde FN-insatsen MINURSO:s mandat. Under förhandlingarna agerade Sverige för att resolutionen skulle fokusera på återupptagna politiska förhandlingar, samt för att humanitära frågor, mänskliga rättigheter och kvinnors deltagande tydligare skulle inkluderas i texten. Våra insatser bidrog till att resolutionen lyfte fram humanitärt stöd till västsahariska flyktingar, mänskliga rättigheter samt, för första gången, att kvinnor inkluderas i den politiska processen. Vi drev, och fick gehör för, stärkt samarbete med FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, OHCHR. Sverige uttryckte i sin röstförklaring vid antagandet av MINURSO:s mandatförlängning att om inte framsteg görs i Västsaharafrågan måste alla lösningsförslag finnas på bordet, inklusive frågan om en folkomröstning. Vårt slutmål är en lösning på konflikten i Västsahara där västsahariernas rätt till självbestämmande tillfredsställs.

Vid 27:e sessionen av FN:s universella granskningsmekanism (Universal Periodic Review, UPR) i februari 2017 lyfte Sverige bland annat de svårigheter som civilsamhällesorganisationer möter i Marocko, i synnerhet de organisationer som arbetar för ett självständigt Västsahara. Sverige rekommenderade Marocko att bland annat säkerställa att pressfriheten, åsiktsfriheten, mötesfriheten och föreningsfriheten respekterades, inklusive för personer som uttrycker åsikter om situationen i Västsahara.

Regeringen kommer att fortsätta stödja FN-processen och uppmärksamma situationen i Västsahara och Marocko med målet om att nå en förhandlingslösning där västsahariernas rätt till självbestämmande tillfredsställs.

Stockholm den 13 september 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.