Västerhavet

Skriftlig fråga 1997/98:810 av Lager, Per (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-05-29
Anmäld
1998-06-02
Besvarad
1998-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:810 av Per Lager (mp) till miljöministern om Västerhavet

Tidigare under den här månaden fick vi uppleva en mycket kraftig algblomning i Skagerrak. Den var t.o.m kraftigare än den kända blomningen av mördaralgen Chrysocromulina 1988. Alla blev "tagna på sängen". I Norge slogs hundratals ton lax ut och utefter bohuskusten drabbades horngäddan. Fortfarande har forskarna inte säkert identifierat algen, men den tros annars höra hemma i Japans farvatten och nu har blomningen klingat ut.

Ren tur gjorde att forskarna upptäckte algblomningen i en månatlig rutinundersökning. Med intensivstationerna, som Naturvårdsverket lade ned 1997, hade man redan i april kunnat upptäcka faran. För att driva stationerna utanför Lysekil behövs bara ett anslag på 600 000 kr/år. Det är ofattbart att samtidigt som regeringen satsar över 7 mdr på åtgärder för ekologisk hållbarhet fram till år 2001, så skär man bort NV:s hela miljöforskningsanslag och lägger ned den här viktiga kontinuerliga övervakningen, som utgör både grund och utvärdering för åtgärderna. I tidigare frågesvar har ministern hänvisat till 6 Mkr, som enligt NV faktiskt redan förbrukats, och till de 25 Mkr för nästa år som emellertid är tillgängliga först i januari år 2000 - om något då alls kommer forskningen i Västerhavet till del. I Östersjön fortsätter samtidigt övervakningen som förr och WWF har dessutom nu flyttat över sina bidrag dit. Vem i dag har egentligen det nationella miljöforskningsansvaret? Den frågan har jag inte fått något svar på hittills.

Vad avser ministern göra för att återställa förutsättningarna för en miljöforskning och miljöövervakning i Västerhavet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:810 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:810 om västerhavet
    Miljöminister Anna Lindh

Per Lager har frågat mig om vad jag avser att göra för att återställa förutsättningarna för miljöforskningen och miljöövervakningen avseende västerhavet.

För miljöövervakningen har regeringen i vårpropositionen föreslagit en markant förstärkning jämfört med anslaget för år 1998. För närvarande uppgår anslaget till 66 miljoner kronor. En utökning med 31 miljoner kronor föreslås från år 1999 och framåt. En del av medlen bör kunna användas för att upprätthålla och utveckla baskompetensen för övervakning av organiska miljögifter i naturen.

Såvitt gäller fördelningen av medel för miljöövervakningen vill jag återigen hänvisa till de svar som jag tidigare lämnat i frågan. Det är Naturvårdsverket som har det övergripande ansvaret för miljöövervakningen i Sverige. Beslut om fördelning av medel till olika miljöövervakningsprogram fattas av Miljöövervakningsnämnden, inte av regeringen.

Naturvårdsverket har beträffande miljöövervakningen fått vissa uppdrag av regeringen. Ett uppdrag är att - mot bakgrund av information från bl.a. Statens jordbruksverk och Fiskeriverket - göra en bedömning av i vilken omfattning denna information kan användas för att ingå i den nationella miljöövervakningen. Resultatet skall redovisas senast den 15 juni 1998. Ett annat uppdrag är att - med beaktande av regeringens ställningstagande i den nyligen framlagda miljöpropositionen och bl.a. det nyss nämnda uppdraget - utforma ett nytt program för miljöövervakningen. Resultatet skall redovisas senast den 1 mars 1999.

Regeringens forskningspolitik på miljöområdet syftar till att omfattningen av de svenska forskningsresurserna skall upprätthållas på en internationellt sett hög nivå. Naturvårdsverkets forskningsanslag har avvecklats eftersom miljöforskningen finansieras på annat sätt, främst genom Stiftelsen för miljöstrategisk forskning (MISTRA). Ansvaret för samordning och uppföljning av miljöforskningen ligger kvar hos Naturvårdsverket. Allmänt kan konstateras att stödet till miljöforskningen är i stort sett oförändrat eller har t.o.m. ökat något under 1990-talet.

En stor del av MISTRA:s budget för år 1998 finansierar forskning inom de områden som Naturvårdsverket tidigare svarat för.

Jag avser att vid ett sammanträffande inom kort med MISTRA:s styrelse informera mig om det hittillsvarande utfallet av den nya organisationen för miljöforskningens finansiering och om den framtida inriktningen avseende program m.m.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.