Varsel som påverkar rikssjukvård

Skriftlig fråga 2019/20:375 av Karin Rågsjö (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-13
Överlämnad
2019-11-13
Anmäld
2019-11-14
Svarsdatum
2019-11-20
Sista svarsdatum
2019-11-20
Besvarad
2019-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Efter gigantiska miljardrullningar på Nya Karolinska sätter nu den borgerliga majoriteten och Miljöpartiet in hårda besparingar inom Region Stockholms sjukvård. Ständiga ytterligare privatiseringar ökar kostnaderna. Besparingarna läggs nu ut på den offentligt utförda vården. De privata har inkomster säkrade via sina avtal. Regionen har i dag en omsättning på 108 miljarder kronor.

Nya Karolinska sjukhuset är ett universitetssjukhus med ansvar bland annat för rikssjukvård med viss avancerad barn- och ungdomskirurgi. Universitetssjukhuset spelar en viktig roll när det gäller utbildning av högt specialiserad vårdpersonal.

Mot denna bakgrund vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Med tanke på det stora krisartade varsel om uppsägningar på Karolinska universitetssjukhuset som har lagts för läkare och undersköterskor, vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkra den nationella vården kring rikssjukvård, utbildning och forskning?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:375 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2019/20:375 av Karin Rågsjö (V)
Varsel som påverkar rikssjukvård

Karin Rågsjö har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkra den nationella vården kring rikssjukvård, utbildning och forskning?

Rätt kompetens är en grundläggande förutsättning för att hälso- och sjukvården ska fungera väl. Alla regioner som bedriver rikssjukvård, inklusive universitetssjukvård, ska erbjuda en god och patientsäker vård och säkerställa att den personal som behövs för att god vård ska kunna ges finns. Även forskning är avgörande för genererande av ny kunskap och regeringen ger på olika sätt stöd till forskningen. För närvarande pågår beredningen av den forskningspolitiska propositionen som regeringen avser att avlämna till riksdagen nästa år.

Sådan vård som är så avancerad eller som rör så få patienter att den behöver utföras med särskilt bred eller hög kompetens ska koncentreras till några sjukhus i landet. Det rör sig om nationellt högspecialiserad vård och syftet med omställningen är att ge alla i Sverige, oavsett bostadsort, en mer jämlik och säker hälso- och sjukvård.

Den nya beslutsprocessen, som ersätter den tidigare samordningen av rikssjukvården och den nationella nivåstruktureringen av cancervården, innebär bl.a. att Socialstyrelsen har ett tydligt ansvar för nivåstruktureringen av nationell högspecialiserad vård. Beslut om tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård fattas av Nämnden för nationell högspecialiserad vård som även beslutar om återkallelse av sådana tillstånd.

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att löpande följa upp och återrapportera om genomförandet av den nya beslutsprocessen för nivåstrukturering av högspecialiserad vård och särskilt beakta patientsäkerheten. Socialstyrelsen har också i uppdrag att utse sakkunniggrupper som ska gå igenom samtliga sjukdomsgrupper och lämna förslag till vilken hälso- och sjukvård som ska utgöra nationell högspecialiserad vård.

Stockholm den 20 november 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.