Värphöns och burar

Skriftlig fråga 2011/12:255 av Johansson, Ann-Kristine (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-12-15
Anmäld
2011-12-15
Besvarad
2011-12-21
Svar anmält
2012-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 december

Fråga

2011/12:255 Värphöns och burar

av Ann-Kristine Johansson (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Vid årsskiftet ska alla EU:s värphöns ha inredda burar precis som de svenska har haft sedan länge. Äntligen får höns i hela EU möjlighet att utföra sina naturliga beteenden. Men nu sprider sig en oro för att det ska bli dispenser för de medlemsländer som ännu inte ställt om. Och det bådar inte gott. Länderna har haft tolv år på sig för omställning av produktionen och för att ta fram bursystem. När vi nu har lyckats förbättra för höns i hela EU och sett till att konkurrensen fungerar så vore det förödande om dispenser gavs.

Min fråga till landsbygdsministern är hur han agerar för att se till att omställningen fullföljs.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:255 besvarad av Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

den 21 december

Svar på fråga

2011/12:255 Värphöns och burar

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

Ann-Kristine Johansson har frågat mig hur jag agerar för att se till att omställningen av äggproduktion från oinredda burar till alternativa inhysningssystem inom EU fullföljs.

Först och främst vill jag säga att regeringen står fast vid beslutet att omställningen ska drivas igenom i tid. Förbudet mot oinredda burar från och med den 1 januari 2012 är en mycket viktig fråga och det är nu av högsta betydelse att det genomförs effektivt i hela EU.

Omställningen med dess genomförande är viktig för mig och regeringen, inte minst för djurens bästa men också av konkurrensskäl. Svenska producenter har sedan länge ställt om och vi måste nu skapa lika konkurrensvillkor inom EU. Därför har jag, tillsammans med nio andra ministrar inom området, skrivit ett brev till EU-kommissionären med ansvar för hälsa och konsumentpolitik, John Dalli. Jag vill på så vis trycka på ansträngningarna att hitta en lösning som sätter press på de länder som ännu inte ställt om. Enligt min mening måste kraven i EU-direktivet uppfyllas utan att några eftergifter ges.

Det är medlemsstaternas ansvar att se till att direktivet är genomfört i tid. Det finns dock en risk att några EU-länder kommer att bryta mot unionens lagstiftning. Kommissionen har varit tydlig med att den avser att påbörja juridiska processer direkt efter årsskiftet mot medlemsstater som inte ställt om och jag välkomnar detta. Det behövs kraftfulla åtgärder för att inte förlänga snedvridningen av konkurrensförhållandena i EU:s äggsektor och för att undvika att förtroendet för äggproduktionen inom EU och EU:s lagstiftning skadas. Jag kommer även i framtiden att göra allt som står i min makt för att bidra till att detta inte ska ske.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.