Till innehåll på sidan

Värnandet av yttrandefriheten i Egypten

Skriftlig fråga 2007/08:1366 av Svantesson, Elisabeth (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-06-13
Anmäld
2008-06-13
Besvarad
2008-06-18
Svar anmält
2008-06-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juni

Fråga

2007/08:1366 Värnandet av yttrandefriheten i Egypten

av Elisabeth Svantesson (m)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den senaste tiden har flera tecken på en positiv utveckling kunnat skönjas i det konfliktfyllda Mellanöstern. Förhandlingarna mellan Israel och flera av dess grannar är ett positivt tecken. Frihandelszonen mellan Egypten och Israel som upprättades i fjol är ett annat.

Men denna frihandelszon till trots finns det många i Egypten som fortfarande ser med onda ögon på sin granne. Nyligen gjorde den egyptiske kulturministern Farouk Hosnis ett mycket obehagligt uttalande i det egyptiska parlamentet när han sade att om han fann några israeliska böcker i egyptiska bibliotek så skulle han själv bränna dem.

Ett sådant uttalande kan inte få stå oemotsagt. Det visar på en bristande respekt för yttrandefriheten och de mänskliga rättigheterna. Enligt UD:s egna rapporter om de mänskliga rättigheterna runt om i världen sägs att läget förvärrats i Egypten under 2007 och att en upptrappning skett som inneburit att yttrandefriheten kringskurits ytterligare. Det är mot denna dystra fond som uttalandet ska ses. I sammanhanget kan det vara värt att påminna sig om den välkände författaren Heinrich Heines ord: ”Varhelst man bränner böcker kommer man förr eller senare också att bränna människor.”

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att markera avståndstagande mot den egyptiske kulturministerns uttalande?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1366 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 18 juni

Svar på fråga

2007/08:1366 Värnandet av yttrandefriheten i Egypten

Utrikesminister Carl Bildt

Elisabeth Svantesson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att markera avståndstagande mot den egyptiske kulturministerns uttalande om att han personligen skulle bränna israeliska böcker om dessa fanns att tillgå på egyptiska bibliotek.

Den egyptiske kulturministerns uttalande har väckt uppmärksamhet såväl i Egypten som utomlands. Tolkningarna av uttalandet har senare tillbakavisats av kulturminister Hosni som hävdar att han misstolkats.

Yttrande- och mediefrihet garanteras formellt i den egyptiska författningen. Det finns emellertid anledning till oro över utvecklingen av respekten för de mänskliga rättigheterna i Egypten. Från svensk sida har kritik framförts i samtal med företrädare för den egyptiska regeringen.

Inom ramen för EU:s associeringsavtal med Egypten har för första gången underkommittén för politiska frågor, mänskliga rättigheter och demokrati haft ett möte nyligen. Sverige kommer att verka för att denna kommitté ska bidra till ökad respekt för de mänskliga rättigheterna i landet. Därutöver kommer vi fortsatt noga bevaka MR-frågor och den politiska utvecklingen i Egypten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.