världstoppmöte om hållbar utveckling

Skriftlig fråga 2001/02:447 av Hagström, Ulla-Britt (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-12-19
Besvarad
2002-01-09
Anmäld
2002-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 december

Fråga 2001/02:447

av Ulla-Britt Hagström (kd) till miljöminister Kjell Larsson om världstoppmöte om hållbar utveckling

I september 2002 hålls världstoppmöte om hållbar utveckling, The Johannesburg Summit. Mötet som också kallas Rio+10 är en fortsättning av det arbete som påbörjades under de tidigare världskonferenserna om den mänskliga miljön i Stockholm 1972 och miljöutveckling i Rio de Janeiro 1992. Under hösten har det hållits regionala förberedelsemöten som bidrag till processen inför Johannesburg. Genderfrågorna ska genomsyra hela processen och det framtida arbetet med hållbar utveckling.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande fråga till miljöministern:

Hur bevakar miljöministern genderfrågorna inför världstoppmötets dagordning?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:447 besvarad av

den 9 januari

Svar på fråga 2001/02:447 om världstoppmötet om hållbar utveckling

Miljöminister Kjell Larsson

Ulla-Britt Hagström har frågat mig hur genderfrågorna bevakas i dagordningen för världstoppmötet om hållbar utveckling.

Kvinnors och mäns lika möjligheter till ett aktivt samhällsdeltagande och inflytande är en grundläggande förutsättning för en hållbar utveckling. Sverige driver aktivt att genderfrågorna ska genomsyra både förberedelseprocessen och själva dagordningen till toppmötet i Johannesburg.

Dagordningen är ännu inte fastställd utan växer fram gradvis genom regionala förberedelsemöten och konsultationer med det civila samhället. I denna förberedelseprocess har de s.k. viktiga samhällsgrupper som identifieras i Agenda 21 en särskilt framträdande roll. Kvinnor utgör en av dessa grupper. I den förberedande kommittén för toppmötet i Johannesburg kommer det att beredas plats för deltagande och inflytande från dessa samhällsgrupper. Vid de förberedande mötena liksom vid själva toppmötet kommer dessutom regeringsföreträdare och representanter för det civila samhället att debattera på lika villkor.

Vid det regionala förberedelsemötet inför toppmötet i Johannesburg i den ekonomiska kommissionen för Europa (ECE) i september 2001 antogs ett uttalande av ministrarna från Europa och Nordamerika som bl.a. fastslog att ett genderperspektiv måste genomsyra hela toppmötets process. ECE antog också som ett av sina huvudsakliga mål för toppmötet att förbättra samhällsstyrning och demokratiska processer på alla nivåer. Ett ökat inflytande från kvinnor utgör en viktig del av en sådan ansats, inte minst på lokal nivå. Slutsatserna från det regionala mötet i ECE uppmanar också särskilt till utveckling och genomförandet av lokala Agenda 21-strategier för hållbar utveckling som ska främja bl.a. kvinnors deltagande.

Under det svenska ordförandeskapet i EU antog miljörådet i juni 2001 slutsatser om toppmötet i Johannesburg som underströk vikten av ett aktivt deltagande av viktiga samhällsgrupper, däribland kvinnor, i allt arbete för hållbar utveckling. Miljörådet fastslog likaså att ett genderperspektiv måste genomsyra förberedelseprocessen till toppmötet. Förbättrad samhällsstyrning och deltagande framhölls som viktiga framtida teman för toppmötet i Johannesburg.

Jag deltog nyligen i en internationell konferens om sötvatten i Bonn inför toppmötet i Johannesburg där genderfrågorna framhölls som ett viktigt sakområde för toppmötet. Konferensen var en av de första som hittills hållits för att förbereda ett tema till toppmötets dagordning. Genderfrågans centrala betydelse inom vattensektorn framträdde tydligt både i diskussionerna och i rekommendationerna från konferensen. Exempelvis diskuterades vikten av att sammanställa data om hur vatten används av män och kvinnor. Slutsatserna från Bonn kommer nu att lämnas vidare till den förberedande kommittén för toppmötet i Johannesburg.

Några andra viktiga genderfrågor som Sverige skulle vilja se behandlade i samband med toppmötet i Johannesburg är kvinnors rätt till ägande och nyttjande av mark och andra naturresurser, kvinnor som jordbrukare och kvinnors roll för att skapa hållbar ekonomisk tillväxt.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.