Till innehåll på sidan

Världshälsoorganisationens resurser för äldrefrågor

Skriftlig fråga 2007/08:454 av Westerholm, Barbro (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-11
Anmäld
2007-12-11
Besvarad
2007-12-19
Svar anmält
2007-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 december

Fråga

2007/08:454 Världshälsoorganisationens resurser för äldrefrågor

av Barbro Westerholm (fp)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

WHO har haft en liten men aktiv enhet för äldrefrågor. Från att ha arbetat med äldres sjukdomar ändrade enheten inriktning och förstärkte sina insatser för ett aktivt åldrande med bevarande av hälsan så långt möjligt genom förebyggande åtgärder. Konkreta program togs fram för att till exempel förebygga fallskador samt våld och övergrepp mot äldre. Enheten lyfte även fram primärvårdens roll i hälsoarbetet för äldre. Arbetet med dessa frågor blir allt viktigare med tanke på den ökande andelen äldre i Europa och i världens övriga länder.

Samtidigt kan konstateras att WHO:s Europakontor inte längre har något program för äldre trots att andelen äldre växer snabbt i Europa. Äldrefrågorna är i stället integrerade i övriga program men någon som koordinerar insatserna finns inte. Vid huvudkontoret i Genève består äldreprogrammet av en direktör och en sekreterare. Direktörstjänsten är för närvarande vakant men under tillsättning. Under tiden försöker en vikarie hålla ställningarna. Världshälsoförsamligens resolution (WHA 58.12) om att stärka aktivt och hälsosamt åldrande har inte lett till ökade resurser för programmet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Göran Hägglund vad han tänker göra för att stärka äldrefrågornas ställning i WHO.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:454 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 19 december

Svar på fråga

2007/08:454 Världshälsoorganisationens resurser för äldrefrågor

Statsrådet Maria Larsson

Barbro Westerholm har frågat socialminister Göran Hägglund vad han tänker göra för att stärka äldrefrågornas ställning i WHO. Arbetet inom Regeringskansliet är så fördelat att det är jag, som ansvarigt statsråd för WHO inom Regeringskansliet, som ska svara på frågan.

Regeringen prioriterar under mandatperioden arbetet med att främja ett aktivt åldrande i befolkningen. En rad åtgärder har vidtagits som under de kommande åren stärker kvalitetsutvecklingen inom vården och omsorgen om äldre. Dessa åtgärder innehåller bland annat stora statliga stimulansbidrag till kommuner och landsting, stöd till byggande av särskilt boende, utvecklandet av kvalitetsindikatorer för att kunna göra kvalitetsjämförelser, teknikutvecklingsbidrag och ökade satsningar på äldreforskning. Ytterligare åtgärder behövs dock för att komma till rätta med kvalitetsbristerna. Därför har regeringen tillsatt utredningar kring en kompetensreform inom äldreomsorgen, utvecklandet av fritt val av utförare av insatser samt tillförsäkrandet av en värdig äldreomsorg.

Även internationellt har Sverige höga ambitioner för att främja ett aktivt åldrande. Jag deltog härförleden i en FN-konferens i León, Spanien, om äldrefrågor. Där behandlades bland annat frågor om värdighet och att stärka den enskilda individens möjligheter att påverka sin livssituation. Jag föreslog ett ökat erfarenhetsutbyte inom regionen men också globalt vilket välkomnades.   

WHO har en viktig roll att fylla när det rör äldres hälsa. Genom vårt aktiva deltagande i WHOs styrande organ, det vill säga styrelsen och världshälsoförsamlingen, driver Sverige frågor vi prioriterar och där vi anser att WHO kan spela en strategisk och viktig roll genom sina komparativa fördelar i egenskap av global hälsoauktoritet.

Vårt deltagande i WHO ska framför allt präglas av ett aktivt och engagerat arbete i styrelsen och världshälsoförsamlingen. Där ska våra prioriteringar föras fram, bland annat frågor som rör ett aktivt åldrande.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.