Varje människas rätt till sin sexualitet

Skriftlig fråga 2019/20:614 av Lina Nordquist (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-10
Överlämnad
2019-12-11
Anmäld
2019-12-12
Svarsdatum
2019-12-18
Sista svarsdatum
2019-12-18
Besvarad
2019-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Ska den som lever med en funktionsnedsättning vara könlös och avsexualiserad? Självklart inte, men det saknas i dag kunskap om relationer och om sexuell hälsa inom LSS, både hos personal och hos de människor som ska lyftas och ges frihet. 

Risken är att människor blir sexuellt diskriminerade och inte får den hjälp de behöver, samtidigt som de personliga assistenterna blir otrygga i sin yrkesroll. 

En möjlig väg att ändra på detta vore att Socialstyrelsen eller Folkhälsomyndigheten tog fram vägledning för sexuell hälsa och rättigheter, SRHR. Det kan nämnas att en liknande modell redan i dag finns i Danmark. Där utfärdade Socialministeriet 2001 en vägledning med riktlinjer för boendepersonal, assistenter med flera, låt vara att den är skriven med utgångspunkt i dansk lagstiftning som i vissa delar tydligt skiljer sig från den svenska. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Överväger ministern och regeringen att ge direktiv till Socialstyrelsen eller Folkhälsomyndigheten om att ta fram vägledning för SRHR?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:614 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/05182/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:614 av Lina Nordquist (L)
Varje människas rätt till sin sexualitet

Lina Nordquist har frågat mig om jag och regeringen överväger att ge direktiv till Socialstyrelsen eller Folkhälsomyndigheten om att ta fram vägledning för SRHR.

Regeringen gav i augusti i år Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utarbeta en nationell strategi för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Grundläggande utgångspunkter vid framtagandet av strategin ska vara en god, jämlik, och jämställd sexuell och reproduktiv hälsa i hela befolkningen med särskilt fokus mot unga personer, personer med bristande socioekonomiska förutsättningar, personer med funktionsnedsättning, personer med utländsk bakgrund och hbtq-personer.

Folkhälsomyndigheten ska som en del i strategiarbetet verka för kunskapsuppbyggnad på SRHR-området. Folkhälsomyndigheten ska inom ramen för uppdraget även redovisa hur myndigheten avser att sprida information om strategin till myndigheter, landsting, kommuner och andra berörda aktörer i arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter samt vilket stöd som myndigheten kan tillhandahålla vid genomförandet av strategin. Folkhälsomyndigheten ska rapportera uppdraget till Regeringskansliet senast den 30 september 2020.

Stockholm den 18 december 2019

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.