Vargetablering i Skåne

Skriftlig fråga 2020/21:2121 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-09
Överlämnad
2021-03-10
Anmäld
2021-03-11
Svarsdatum
2021-03-17
Sista svarsdatum
2021-03-17
Besvarad
2021-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Länsstyrelsen i Skåne har bekräftat att ett vargrevir har etablerats vid Linderödsåsen. Enligt uppgifter från SLU Viltskadecenter rör det sig om en hane från reviret Kesberget i Västmanland och en hona från Långbogen i Östergötland.

Under hösten och vintern har varg synts i tättbebyggda områden i Klippan, Skånes-Fagerhult, Höör och i Ängelholmstrakten. Det är oklart huruvida det rör sig om samma varg eller ej.

Den konstaterade vargetableringen i Skåne skapar mycket oro hos människor, framför allt djuruppfödare och jägare. Fårägare i Arkelstorp utanför Kristianstad, som vid två tillfällen har utsatts för vargattacker med fler ihjälbitna djur, bedömer att det inte går att fortsätta med uppfödningen om en vargetablering sker. Rädslan för att utsätta sina djur för risken att bli ihjälbitna, samt de ekonomiska förlusterna, är bidragande faktorer. Länsstyrelsen i Skåne har uppmanat djuruppfödare att hägna in beteshagar, vilket är en mycket dyr åtgärd eftersom det rör sig om stora arealer. Enligt LRF kommer rovdjursäkringen av betesmarker i Skåne att kosta hundratals miljoner kronor.

Jägareförbundet i Skåne befarar att ett vargrevir i Skåne kommer att innebära en drastiskt ökad viltstam på grund av att jakten med lösspringande hundar kommer att upphöra. Detta kommer att leda till ökade skador i jord- och skogsbruket. 

Vargar i ett befolkat jordbrukslandskap är problematiskt av flera skäl.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Har ministern för avsikt att vidta några åtgärder för att stoppa vargens etablering i Skåne​?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2121 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

M2021/ 00553 Miljödepartementet Miljö- och klimatministern samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2121 av Boriana Åberg (M)
Vargetablering i Skåne

Boriana Åberg har frågat mig om jag har för avsikt att vidta några åtgärder för att stoppa vargens etablering i Skåne.

Riksdagen beslutade 2013 att godkänna den dåvarande regeringens förslag i propositionen En hållbar rovdjurspolitik (prop. 2012/13:191) om att referensvärdet för gynnsam bevarandestatus hos den svenska vargpopulationen när det gäller utbredningsområdet i Sverige ska vara hela Sverige förutom den alpina regionen och Gotlands län.

Det övergripande och långsiktiga målet för Sveriges rovdjurspolitik är att varg, björn, järv, lodjur och kungsörn ska uppnå och bibehålla gynnsam bevarandestatus enligt naturvårdsdirektiven, samtidigt som tamdjurshållning inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn tas. Rovdjursförvaltningen ska vara förenlig med våra EU-rättsliga åtaganden och nationella mål.

Naturvårdverket beslutar om miniminivåer för varg i de berörda länen. Det är Naturvårdsverket som tillsammans med länsstyrelserna ansvarar för förvaltningen av vargstammen enligt de regelverk som finns. För närvarande ser regeringen över regelverket för hur miniminivåer för de stora rovdjuren ska fastställas.

Det ska vara möjligt för människor att bo och verka i sina gröna näringar på landsbygden. Det är viktigt att skapa förutsättningar för samexistens mellan rovdjur och människor. Staten ger därför bidrag till förebyggande åtgärder, till exempel rovdjursavvisande stängsel, eller ersättning för skador orsakade av rovdjur.

Flera åtgärder har vidtagits inom detta område. Viltskadeanslaget har höjts med cirka 10 miljoner kronor och under 2021 finns drygt 52 miljoner kronor på anslaget. Regeringen har i slutet av förra året förlängt giltighetstiden för den förordning som gör det möjligt för jordbruksföretag att få stöd för t.ex. underhåll av rovdjursavvisande stängsel, flytt av betesdjur och vård av skadade djur. Regeringen har även beslutat att ta bort nuvarande beloppsgräns så att stöd kan ges med 100 procent av den faktiska kostnaden som rovdjuren orsakar. Denna ändring trädde i kraft den 1 mars 2021.

Stockholm den 17 mars 2021

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.