Vargens påverkan på landsbygden

Skriftlig fråga 2017/18:323 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-22
Överlämnad
2017-11-23
Anmäld
2017-11-24
Svarsdatum
2017-12-06
Sista svarsdatum
2017-12-06
Besvarad
2017-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Hösten 2013 beslutade riksdagen om en ny, hållbar rovdjurspolitik, som innebar att Rovdjursförvaltningen ska ta hänsyn till både gynnsam bevarandestatus och socioekonomiska aspekter. Antalet vargar som ska finnas i landet för en livskraftig population uppgår till 170–270 individer. Beslut om skydds- och licensjakt efter varg kunde även delegeras från Naturvårdsverket till länsstyrelserna (viltförvaltningsdelegationerna). Denna politik gäller fortfarande.

Enligt Jägareförbundet DNA-identifierades 401 olika vargar i Sverige och Norge under det senaste reproduktionsåret för varg, 1 maj 2016–30 april 2017. De senaste veckorna har det kommit alarmerade rapporter om att ett flertal hundar har blivit dödade av vargar. Privatpersoner såväl som näringsidkare på landsbygden drabbas årligen av stora ekonomiska förluster på grund av vargangrepp. Enligt en avhandling vid statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet, gällande attityder till vargen från 2017, har vargmotståndet ökat på landsbygden, där många upplever att den ökade vargpopulationen påverkar deras liv och deras möjligheter till såväl djurhållning som innehav av tamboskap samt möjligheterna till jakt på andra arter. Med anledning av det låga antal licenser som delats ut vid årets vargjakt finns det risk att denna stad-och-land-konflikt trappas upp.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet inom sitt ansvarsområde för att minska vargens påverkan för de som lever och verkar på landsbygden?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:323 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)



PAGE

2


Dnr N2017/07146/FJR

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:323 av Sten Bergheden (M) - Vargens påverkan på landsbygden

Sten Bergheden har frågat mig vilka åtgärder jag vidtar inom mitt ansvarsområde för att minska vargens påverkan för de som lever och verkar på landsbygden.

Regeringens ambition är, och har under hela mandatperioden varit, att bringa ordning och reda inom svensk viltförvaltning. Vad gäller rovdjurspolitiken är det långsiktiga målet att dessa arter ska uppnå och bibehålla en gynnsam bevarandestatus, samtidigt som tamdjurshållning inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn tas. Samtidigt som

vi har livskraftiga rovdjursbestånd, ska de som lever och verkar på landsbygden kunna känna trygghet, bedriva jakt och hålla tamboskap.

Rovdjursförvaltningen är regionaliserad. För förankring och trovärdighet inom viltförvaltningen behövs lokalt inflytande, samverkan och reell delaktighet, t.ex. såsom sker genom viltförvaltningsdelegationerna. I dessa sammanhang finns möjlighet till samråd och faktiskt inflytande i myndigheternas processer. Regeringen värdesätter delegationernas roll i detta sammanhang och har nyligen stärkt det lokala inflytandet, genom att utöka delegationerna med två representanter för olika lokala intressen.

Regeringen har också förbättrat möjligheten att ge ekonomiskt stöd

till jordbruket, till åtgärder för att förebygga och ersätta rovdjursskador. Under mandatperioden har regeringen gjort stora höjningar av anslaget, från drygt 30 miljoner kronor till drygt 52 miljoner kronor. För att förenkla att dessa medel får sin tänkta nytta hos enskilda jordbrukare har regeringen den 23 november 2017 beslutat om regler som underlättar stöd till nämnda ändamål. Avsikten är att detta ska kunna bidra


ytterligare i den långsiktiga förankringen av rovdjurspolitiken, dvs. minska påverkan från rovdjur för de som lever och verkar på landsbygden.

Stockholm den 5 december 2017.

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.