Varg

Skriftlig fråga 2021/22:102 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-07
Överlämnad
2021-10-08
Anmäld
2021-10-12
Svarsdatum
2021-10-20
Sista svarsdatum
2021-10-20
Besvarad
2021-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

I Sörmland har varg upprepade tillfällen den senaste tiden tagit sig in i tätbefolkade områden och rivit och dödat får i sådan utsträckning att en jordbrukare fått lägga ned sin verksamhet helt, och den nu senast drabbade står med enstaka djur kvar.

Detta sker i områden av tät bebyggelse med såväl människor som tamdjur. Rädslan är stor, länsstyrelserna vågar inte fatta beslut om skyddsjakt utifrån de regler och lagar som ställs kring gynnsam bevarandestatus med mera. Befolkning och lantbruksföretagare kommer i kläm i kommuner och län där varg aldrig tidigare varit ett problem.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkra människor och tamdjur från varg i tätbefolkade områden?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:102 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

N2021/ 02578 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:102 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Varg

Ann-Sofie Lifvenhage har frågat miljö- och klimatministern vilka åtgärder ministern avser att vidta för att säkra människor och tamdjur från varg i tätbefolkade områden.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag är väl medveten om att varg kan riva och döda får även i tätbefolkade områden och att detta har hänt i bland annat Södermanland den senaste tiden. Det är viktigt att skapa förutsättningar för samexistens mellan rovdjur och människor och det ska vara möjligt för människor att bo och verka i sina gröna näringar på landsbygden.

Det övergripande och långsiktiga målet för Sveriges rovdjurspolitik är att varg, björn, järv, lodjur och kungsörn ska uppnå och bibehålla gynnsam bevarandestatus enligt EU:s art- och habitatdirektiv, samtidigt som tamdjurshållning inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn tas.

Rovdjursförvaltningen ska vara förenlig med våra EU-rättsliga åtaganden och övriga nationella mål.

Viltskadecenter har sammanställt och utvärderat hur närgångna vargar bör hanteras. Vilka åtgärder som ska sättas in i ett visst område beror på vilka problemsituationer som har uppstått och bedömningen av hur dessa sannolikt kommer att utvecklas. Staten ger bidrag till förebyggande åtgärder, till exempel rovdjursavvisande stängsel, eller ersättning för skador orsakade av rovdjur. Möjlighet finns även att besluta om skyddsjakt efter bedömning av den länsstyrelse dit en ansökan om skyddsjakt inkommit. Länsstyrelserna i Stockholms län och Södermanlands län fattade den 1 oktober beslut om skyddsjakt efter en varg inom Sjundareviret, som sträcker sig över båda länen. Det finns också möjlighet för tamdjursägare eller -vårdare att på eget initiativ, när vissa förutsättningar är uppfyllda, skrämma eller döda rovdjur för att skydda sina tamdjur.

Härutöver får länsstyrelserna möjlighet att besluta om licensjakt efter varg när upprätthållandet av vargens gynnsamma bevarandestatus inte försvåras. Länsstyrelserna i mellersta Sverige har fattat beslut om licensjakt under jaktåret 2021/22 och jakten riktades så att flest vargar får fällas i län där koncentrationen av vargstammen var tätast.

Sammantaget gör jag bedömningen att detta möjliggör att det övergripande och långsiktiga målet för Sveriges rovdjurspolitik kan nås.

Stockholm den 19 oktober 2021

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.